Visszatértek az első sarlósfecskék

A madárkedvelő városlakók számára a nyár kezdetét jelenti a sarlósfecskék sivítása. Öröm látni amikor végre újra a háztetők magasságában szelik a levegőt ezek a nagyszerű madarak.

A sarlósfecske jellegzetes, sarló alakú szárnyáról és gyors röptéről könnyen felismerhető (Fotó: Gyimesi László).

Akadnak olyanok is, akik el sem tudják képzelni miféle madár adhat ki ilyen furcsa hangot, számukra talán segítség lehet ez a kis videó.


A videón a sarlósfecskék jellegzetes vijjogó hangja hallható (Forrás: BirdSong UK).  

A sarlósfecskék leggyakrabban az épületek tetőszerkezetének belső zugaiban költenek. Rejtett fészkeik helyére csak viselkedésükből következtethetünk. A közelben költenek, ha háztetők magasságában vijjogva köröznek. Ha látjuk őket az eresz alatt, egy résben, vagy nyíláson át eltűnni, biztosak lehetünk a költés helyében.


A képen az alsó sarlósfecske éppen egy panelházon lévő nyíláson keresztül éri el fészkét (Fotó: Gyimesi László). 

A magasabb emeleti lakások lakói számára akár zavaró is lehet az egész napos hangos vijjogásuk, mégis örülhetünk ha közelünkben élnek, hiszen elképesztő mennyiségű szúnyogot és repülő rovart fogyasztanak el. A fészkelés miatt sem kell aggódni, hiszen a sarlósfecskék a legtöbb madárhoz hasonlóan a fiókák ürülékét eltávolítják a fészek közeléből, így az nem fog felgyülemleni. A fészekanyag felhalmozódásától sem kell tartani, hiszen a fészek a levegőben elkapkodott néhány tollpihéből és állati szőrből készül, néha régi verébfészkeket használva alapul.


Sarlósfecskék a fészkükön (Fotók: Pellinger Attila).

A sarlósfecskék egész életüket a levegőben töltik,  soha nem szállnak le a földre, nem üldögélnek ágakon, vezetékeken. Kizárólag a fészkelés idejére vannak kicsit -úgymond- a földhöz kötve. Még alvás, pihenés közben is repülnek. Európában mindössze egy rövid nyári időszak erejéig tartózkodnak. Télen Afrikába vonulnak.


Sarlósfecskék (Fotó: Gyimesi László). 

A házfelújítások veszélyeztethetik a költőállományt, hiszen ha minden kis rést betömünk, akkor nem marad fészkelőhelyük. Szerencsére erre is van megoldás, hiszen számukra is léteznek speciális kialakítású mesterséges odúk, amiket az eresz magasságába, lapostetőkre, vagy emeleti erkélyekre felszerelhetünk.


Mesterséges sarlósfecske odú az MME boltban is kapható. Kihelyezéséről részletesen itt olvashat. (Fotó Orbán Zoltán).

 

Tevékenység: