Biztosítsuk együtt a gyöngybaglyok jövőjét!

Fotó: RSPB Images

 

Üdvözöljük adományozói oldalunkon! Tudjon meg többet a védelmre szoruló madarainkról! Amennyiben támogatná munkánkat, az adományozói űrlapot a cikk alján találja.

A hideg tél megtépázhatja a hazai gyöngybagolyállományt.Sajnos a fagyokkal szemben tehetetlenek vagyunk, ám összefogással elérhetjük, hogy tavasszal minél több bagolyfióka lásson napvilágot, és a gyöngybagolyállomány megnyugtatóan gyarapodjon. Ehhez háborítatlan költőhelyeket és veszélytelenebb vadászatot kell biztosítanunk nekik.

Milyen veszélyektől kell megvédeni?

Áramütés éjszaka

Az ember által megmunkált földek jó vadászterületet jelentenek neki. A réteken és legelőkön áthaladó távvezetékek oszlopait éjszaka előszeretettel használja leshelyül, ám a be- és kirepüléskor könnyen érheti őt áramütés.

Az út menti gyepes pásztákban rendszerint sok pocok tanyázik. Az autóút mentén vadászni nem veszélytelen: sokszor elütik a távolságot rosszul felmérő gyöngybaglyot éjszaka.

Áramütés és gázolás tizedeli az éjszaka vadászni induló gyöngybaglyokat.

Nyesttámadás a templomban

A hazai állomány nagyobb része a viszonylag nyugodt környezetet biztosító egyházi épületekben fészkel. Ám a templomok gyakran felújításra szorulnak: a munkálat megkezdésekor az ablakokat és egyéb berepülésre alkalmas nyílásokat rendszerint lezárják, így a gyöngybagoly kiszorul az épületekből. Ennek következtében sokkal zavartabb helyeken kénytelen költeni, ahol a költési siker lényegesen alacsonyabb, mint a templomtornyokban.

Sokszor nyest áldozatául esnek tojásai, fiókái. Az épületek fölé lógó faágakról vagy az érdes falakon felmászva a teljesen a városi környezethez szokott nyest bejut a templomba, ahol kifosztja a gyöngybagoly fészkelőládáját.

Sok gyöngybagolypárnak nincs nyugodt költőhelye: vagy nyest dúlja fel, vagy az emberek „lakoltatják ki”.

Hogyan óvhatjuk meg a gyöngybaglyokat?

  • Egyházi vezetőket bevonva körlevélben hívjuk fel a figyelmet a madarak jelenlétére és megóvásának fontosságára. Szerencsére támogatóan fogadják megkeresésünket, és sok egyházi képviselő ma már elhivatott bagolyvédő.
  • Segítségükkel védett fészkelőtanyákat biztosítunk: az épületek zárhatóságával az illetéktelenek és a nyestek bejutását megakadályozzuk.
  • Költőládákat helyezünk ki mind a templomokban, mind állattartó telepeken, faluszéli háborítatlan épületekben. Ennek látható eredménye is van: a Tolna megyei templomokban 1989-ben megtelepedett állomány harmadrésze már költőládákban fészkel, a Baranyában kihelyezett költőládákból már több mint 4000 bagolyfióka repült ki.
  • Ha a gyöngybagoly költőhelye már élhetetlenné válik, például a felújítási munkálatok miatt, akkor a bagolycsaládnak új költőhelyet kell biztosítani. Ha pedig árván maradnak fiókák, akkor másik fészekaljhoz helyezzük át őket.
  • A gazdálkodók bevonásával is segítjük a madarakat, ők ugyanis, a magtárakat, és a terménytárolókat megnyitva, menedéket biztosíthatnak a gyöngybaglyoknak, cserébe a terület mentesítve lesz a rágcsálóktól

 

 

Segítsen a gyöngybagolynak, hogy a fagyos tél után nyugodtan nevelhesse fiókáit!

1000 forinttal segítheti a költőládák karbantartását és a fészekaljak felmérését,

2000 forinttal az épületek zárhatóságát biztosíthatja, mely szükséges a gyöngybagoly zavartalan költéséhez,

5000 forinttal a költőládák kihelyezését támogathatja.

Köszönjük, hogy adományával hozzájárul ahhoz, hogy megmentsük a hazai gyöngybagolyállományt!


Megilletődött gyöngybaglyok (Fotó: Lukács Kata)


Költőláda kihelyezés (Fotó: Illés József​)


A költőládákat takarítani is kell (Fotó: Schwarzkopf Ágnes)​


Gyöngybagoly zsákmányával (Fotó: Bécsy László)


 

 

   

Köszönjük, hogy adományával hozzájárul ahhoz, hogy megmentsük a hazai gyöngybagolyállományt!

Ha egy felhasználói fiókot kíván létrehozni ezen a weboldalon, a jelölőnégyzetet válassza ki és adjon meg egy Felhasználó nevet és egy jelszót. Ha már rendelkezik egy felhasználói fiókkal, akkor lépjen be mielőtt befejezi ezt az űrlapot.
Személyes adatok
Dátum formátum (1974-01-06)