Letölthető anyagok

Az MME kiemelten fontos feladatának tartja, hogy kézikönyvként és oktatási segédanyagként egyaránt alkalmazható, szabadon hozzáférhető, INGYENESEN LETÖLTHETŐ kiadványokkal is segítse az önkormányzatokat, szakembereket,  közoktatási intézményeket.

 

Madártávlat magazin

A Madártávlat az MME negyedévente, évszakonként megjelenő színes magazinja, melynek közérthető formában, ugyanakkor tudományos igényességgel megírt madár- és természetvédelmi cikkei érdekes és hasznos olvasmányt jelentenek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Madártávlat magazin legfrissebb, és régebbi számai megtekinthetők az archívumban >>.

 

 VII. MAVIR Madárvédelmi Konferencia (2016. november 7-8.)

Előadások: Madarak és vezetékek

Előadások: Madarak és mérgek

A fehér gólya és védelme

A fehér gólya nem csak a magyar nép kedvelt madara, hanem elterjedési területe nagy részén szeretik az emberek és különféle hiedelmeket is kötnek hozzá. Az átlagemberek mellett az ornitológusok is fokozott figyelmet fordítottak és fordítanak a fehér gólyára egész Európában. Célunk az volt, hogy összefoglaljuk a fehér gólyával kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hazai ismereteket,segítséget adjunk a faj gyakorlati védelméhez, ötleteket nyújtsunk a megtelepítéséhez. Új témaként jelenik meg viszont kiadványunkban az internetes alkalmazások lehetőségének ismertetése és a környezeti nevelés, amelynek fontos „szereplője” a fehér gólya, és amely nélkül a gólyavédelem sem működhet.

A fehér gólya és védelme

Natura 2000

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) konzorciumi partnereként támogatásban részesült a Svájci-Magyar Együttműködési Program 4. prioritási területének pályázati felhívásán, az „Égigérő tanterem” című SH/4/10 azonosítószámú pályázat keretében. 2013. januárjában befejeződött az MME Natura 2000 és gyakorlati természetvédelem (gyakorlati madárvédelem) témaköröket érintő tananyagfejlesztési tevékenysége. Az alábbiakban letölthető két dokumentum óvoda- és iskolapedagógusok, erdei óvoda és erdei iskola szolgáltatók számára segít feldolgozni a két témakört.

 

Madárbarát kert program Power Point előadások

Az ötrészes, projektorral vetíthető, pdf. formátumú Power Point előadás ideális téma iskolai, szakköri, oktatóközponti, erdei iskolai foglalkozásokhoz:

  1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
  2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
  3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
  4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
  5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)
Dia a honlapról letölthető Madárbarát kert Power Point előadásból (Fotó: Orbán Zoltán). Dia a honlapról letölthető Madárbarát kert Power Point előadásból (Fotó: Orbán Zoltán).
Dia a honlapról letölthető Madárbarát kert Power Point előadásból (Fotó: Orbán Zoltán). Dia a honlapról letölthető Madárbarát kert Power Point előadásból (Fotó: Orbán Zoltán).
Négy dia a letölthető Madárbarát kert előadás-sorozatból.

 

Az előadás jól illeszthető az MME bolt által forgalmazott Madárbarát mintakert tanösvényhez, amiről itt tájékozódhat >>

 

A kőműves méhek élete és védelmük lehetőségei könyv

Az angol nyelvű munka a kőműves méhek, a darázsgarázsok leggyakoribb lakóinak életmódját és védelmük lehetőségeit mutatja be sok fotóval. A letölthető könyv olvasása a biológiai, természetvédelmi ismeretek mellett jó alkalom az angol szaknyelv tanulására is (letöltés >>).

Kőmőves méhek védelme angol nyelvű könyv borítója

 

Madárbarát településfejlesztés könyv

Az MME Madárbarát településfejlesztés koncepciója a napi madárvédelmi tevékenységekre és a közösségi programokra építhető, egymással összefüggő és egymást erősítő oktatás- és turizmusfejlesztési lehetőségeket mutatja be (letöltés >>). Amennyiben a letöltést követően ki is szeretné nyomtatni a könyvet, a nyomtatási parancsot ne a Fájl menüpontból, hanem a pdf oldal alján, a középen felugró ablakból adja ki.

Orbán Zoltán: Madárbarát településfejlesztés című könyvének borítója

 

Közoktatást segítő intézmények a fenntarthatóság-pedagógiában könyv

A környezeti nevelést továbbgondoló fenntarthatóság-pedagógia hazai bevezetése számos kihívással, nehézséggel küzd. A könyv a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégiához illeszkedve mutatja be, hogy a fenntarthatóság nevelési vonatkozásainak megvalósításában milyen szerepe van az óvodán és iskolán kívüli helyszíneknek (letöltés >>).  

Orbán Zoltán: Közoktatást segítő intézmények a fenntarthatóság-pedagógiában című könyvének borítója

 

Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia 3. kiadás

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület gondozásában készült el és jelent meg digitális formában a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia legújabb kiadása, amit minden magyar pedagógusnak érdemes megismernie és használnia mindennapi munkájában (letöltés >>).

 

Madarak és légvezetékek kiadvány

Kiadványunkban a madarak és légvezetékek konfliktusát elemezzük Magyarországon a 2010. évi ismereteink tükrében. A kiadvány első része részletesen feltárja a madarak légvezetékek mentén történő pusztulásának problémakörét, és bemutatja az elmúlt évek kiterjedt felméréseinek eredményeit. A második rész foglalkozik a megoldási lehetőségekkel, bemutatva a légvezetékek mentén történő madárvédelem eddigi gyakorlatát, valamint részletezi a jövőre vonatkozó javaslatokat és lehetőségeket (letöltés >>).

Az MME Madarak és légvezetékek című kiadványa

HELIACA Évkönyv

A HELIACA a Magyar Radagozómadár-védelmi Tanács és az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály közös évkönyve. A kiadvány megjelent évkönyvei nyomtatott formában megvásárolhatóak az MME web boltjában, illetve letölthetően erről a honlapoldalunkról >>.

Az MME HELIACA ragadozómadár-védelmi évkönyve 2011. évi számának címlapja
A HELIACA Évkönyv 2011. évi számának
címlapja

 

Természetbarát gyepgazdálkodás poszter

A plakát jól használható (kivetítve és kinyomatva egyaránt) Natura 2000 és természetvédelmi foglalkozásoknál, mivel játékos formában összefoglalva mutatja be azokat az természetkímélő agrármódszereket, melyek a gazdálkodás fenntartása,sőt, igénye mellett segítik a gyepek biológia sokféleségének megőrzését, visszaállítását (poszter letöltése >>).

MME természetbarát gyepgazdálkodás poszter

 

Szórólapok, szóróanyagok, ajándék kiadványok 

Az MME a letölthető anyagok mellett a lehetőségei mértékében ingyenes szórólapokkal, szóróanyagokkal is segíti az érdeklődőket. Az intézményeknek érvényes tagsági viszony mellett, limitált mennyiségben áll módunkban szóróanyagot biztosítani.

Az MME Fülemülék éjszakája program szórólapja (Fotó: Orbán Zoltán).
Kiadványaink nemcsak a programjaink között segítenek eligazodni, de akár oktatási
segédanyaként is használhatóak (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Oktatási segédanyagként is alkalmazható szórólapok

Szórólapjaink kaleidoszkópszerűen bemutatják az MME faj-, terület- és mindennapi madárvédelmi, környezeti nevelési, közösségi programjait. A szórólapok közérthetően, rengeteg színes fotóval nemcsak az egyes tevékenységeket szemléltetik, de ötleteket is adnak az intézmények oktatásfejlesztéséhez:

 

Ajándék szóróanyagok vetélkedőkhöz, versenyekhez

Az oktatási segédanyag szórólapok mellett a praktikus vagy a gyerekek által kedvelt matricák, könyvjelzők, kártyanaptárak ideális ajándékok házi versenyek, vetélkedők résztvevői számára. Az intézményeknek érvényes MME tagsági viszony mellett, limitált mennyiségben áll módunkban szóróanyagot biztosítani.

  • év madara - könyvjelző
  • év madara - matrica

 

Közösségi rendezvények plakátjai

Ezek a plakátok az MME országos rendezvényeihez kapcsolódó helyi szervezők munkáját segítik azzal, hogy az üresen hagyott időpont, helyszín és szervező mezőket kitöltve lehetővé teszik a helyi résztvevő toborzást.

 

Kapcsolódó oldalak