Problémák madarakkal

Az MME legfontosabb feladata a madarak és emberek közötti jó viszony alakítása, a természetvédelmi konfliktusok megelőzése, kezelése. Ez az alapja faj- és területvédelmi, oktatási és madárbarát kert programjainknak, kommunikációs munkánknak. Az egyik legterheltebb ember-madár viszony helyszíne a lakókörnyezet, elsősorban a város lehet, ahol helyenként időről-időre fellángol egy-egy ember-madár konfliktus vagy az emberek hozzánk fordulnak madár pusztulások miatt.

Útról felszálló parlagi galambok (Fotó: Orbán Zoltán). A parlagi galamb ügy az egyik leggyakoribb, legjobban elmérgesedő, ugyanakkor nem természetvédelmi jellegű ember-madár konfliktushelyzet a lakott terülteken.

Ezek között a messze a legnagyobb horderejű a parlagi galamb probléma, és ehhez a kérdéshez kapcsolódva a parlagigalamb-mentesítés. Emellett azonban még a magyar nép kedves madarának számító, 2010. év madarai, a fecskék körül is fel-fellángol a viszály, ha a fecskés épület tulajdonosa egy egyszerű fecskepelenka felszerelése helyett inkább lelövi a madarakat vagy leveri a fészkeiket, sokszor éppen a költési időszakban, ahelyett, hogy megfelelő fecske távoltartási módszereket választana. Ugyan így gondot jelenthetnek az alkalmanként épületromboló harkályok, de probléma az is, ha az embereknek megoldást kell találniuk olyan tömegessé válható madárpusztulások elkerülésére, mint amilyen az üvegnek ütközés lehet.

 

Megoldás „puha” módszerekkel
Nem lehetünk szűk látókörűek, be kell látnunk, hogy a madarak alkalmanként valóban okozhatnak kellemetlenséget, sőt, akár jelentős anyagi kárt. A helyes természetvédelem, madárvédelem feladata nem annak hangoztatása, hogy a világ ezé vagy azé az állaté, hiszen ez ugyan olyan szélsőség, mint azt állítani, hogy csak az emberé, hanem olyan megoldások keresése, ahol pro és kontra engedményeket téve mi is, és élőlény társaink is megtalálják létfeltételeiket. Az MME több évtizedes madárvédelmi tapasztalataira támaszkodva folyamatosan keresi azokat a „puha”, tehát nem a madarak fizikai megsemmisítésével, tartós fogságban tartásával járó megoldásokat, amivel fel lehet oldani ezeket a helyzeteket.

 

 

 

 

     

    

 


Orbán Zoltán