2013.10.30

Újabb jeladós parlagi sast mérgeztek meg

Roland, az olimpiai bajnok kajakosról (Kökény Roland) elnevezett parlagi sas tetemére bukkantak március 17-én, Békés megyében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) természetvédelmi őrei.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) parlagi sas védelmi programjának szakemberei riasztották a KMNPI munkatársait, mert egy tavaly műholdas nyomkövetővel felszerelt parlagi sas napok óta azonos helyről sugárzott jeleket.

Sajnos a segítség későn érkezett, a természetvédelmi őrök már csak a pusztulás tényét tudták megállapítani. Roland görcsös lábakkal egy róka tetemétől pár méterre feküdt, amely jelek egyértelműen mérgezésre utalnak. Azt hogy a róka szintén mérgezés áldozata lett vagy szándékosan, mérgezett csaliként került a területre a nyomozás során fog kiderülni. A helyszínről a nyomok rögzítése után a tetemeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára szállították ahol további vizsgálatokat végeznek, többek között megállapítják a halál okát.  A KMNPI ismeretlen tettes ellen feljelentést tett természetkárosítás, visszaélés méreggel és állatkínzás gyanújával.

 

 

Roland a jeladós parlagi sas teteme (Fotó: Czifrák Gábor)
Roland a jeladós parlagi sas teteme (Fotó: Czifrák Gábor)

 

Különös aktualitást ad ennek a szomorú eseménynek, hogy pár hete sikerült meggyógyítani és a természetbe visszaengedni egy mérgezetten és több söréttel a testében talált parlagi sast, amit a műholdas jeladójának felszerelésekor Dombi Rudolfról (Kökény Roland párja a 2012-es londoni olimpián aranyérmet nyert kajak kettősben) neveztek el az MME munkatársai.
A védett és fokozottan védett madarak jeladóval történő felszerelése a tudományos eredményeken felül sokat segíthet a madarakra leselkedő veszélyek és a bűncselekmények felderítésében is. Előfordul, hogy idejében sikerül segítséget nyújtani egy bajba jutott egyednek. Sajnos azonban a mérgezéses bűncselekményeknél használt szerek olyan gyorsan fejtik ki hatásukat, hogy erre minimális az esély, viszont ilyenkor is a mérgezett állatok felderítésével és a területről történő eltávolításával további tragédiákat előzhetünk meg.

A parlagi sas világszerte veszélyeztetett faj, az Európai Unió egyetlen jelentős állománya a Kárpát-medencében, elsősorban hazánkban található. Az állomány azonban kicsi és sérülékeny. A hazánkban a ragadozó madarak ellen elkövetett bűncselekmények száma pedig egy nagyságrenddel felülmúlja az összes környező országét. 2013-ban eddig 13 madármérgezéses esetre derült fény, melynek során legkevesebb 26 védett madár (13 egerészölyv, 3 rétisas, 3 parlagi sas, 3 kékes rétihéja, 2 vetési varjú, 2 holló) valamint számos róka, borz, nyest és kutya pusztult el.

További információk:
- Nemzetközi felháborodás a magyarországi sasmérgezések miatt
- Újabb parlagi sasokat mérgeztek meg
- Rövidfilmek a parlagi sas védelméről
- Elindult az MME új LIFE+ programja, a madarak ellen elkövetett bűncselekmények visszaszorítására

 

Szenczi Péter

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

 

Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az Európai
Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).

A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros Nemzeti
Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az Országos Magyar Vadászkamara,
a Fővárosi és a Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.

www.imperialeagle.hu