2011.02.27
Budapesti Helyi Csoport

Sikeres volt a szombati madárgyűrűző és madármegfigyelő túra az Óbudai-szigeten

Mintegy nyolcvanan voltunk az MME Budapesti Helyi Csoportjának  télbúcsúztató madárgyűrűző programján az Óbudai-szigeten a múlt hétvégén. Február végétől már bármikor számítani lehet a tavasz beköszöntére, az etetési időszak lezárulására, ezért ilyenkor nyílik lehetőség az évad utolsó etetős madárbefogására. 

 

Reggel már jóval az érdeklődők számára meghirdetett időpont előtt kimentünk az Óbudai-, másik nevén Hajógyári-szigetre, hogy felállítsuk a hálókat és berendezzük a gyűrűzőhelyet. 


Az MME mobil információs pultja és gyűrűző állomása pillanatok alatt összerakható,
felállítható (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Tíz óra felé megérkeztek az MME madarászai által vezetett vendégek, akik a néhány száz méteres sétát teleszkópos madármegfigyeléssel színesítették. Mivel pont hálóellenőrzés volt, az emberekkel szinte egyidőben az első befogott madár "szállítmány" is befutott a hálóktól, így a program a rövid bemutatkozás és üdvözlés után gyűrűzéssel kezdődött.

A kék és széncinegék mindenki számára ismerősek voltak, a gyerekek nagyon élvezték, hogy megoszthatták a felnőttekkel a madarakra vonatkozó ismereteiket. A gyűrű felrakása közben az ilyenkor megszokott módon beszélgettünk a madarakról, a vonuláskutatásról, a felvett különböző biometriai adatok értelméről (például: zsír és izom kódolása), fontosságáról és biológiai hátteréről.

A derült, verőfényes időben kora tavaszi meleg fogadta a résztvevőket.
Ismerkedés ...
... a kék cinegével (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Közben folyamatosan újabb és újabb résztvevők érkeztek, így a gyűrűzés végére tervezett madársimogatáshoz és madár szívverés hallgatáshoz fel kellett elevenítenünk a hajdani tornatermi rutint az egysoros vonalba állásról. Így mindenki tülekedés nélkül kerülhetett testközelbe a bemutatott széncinegékhez és csuszkához, melyeket óvatosan meg is lehetett simogatni. A bemutató madárgyűrűzések csúcspontja, amikor hasonló szervezésben mindenki meghallgathatja az énekesmadarak elektromos motor zúgásához hasonló gyors szívverését. Mire ezzel is végeztünk, eltelt az ellenőrzések közötti egy óra, így közösen mentünk ki az etetőhöz az időközben hálóba került madarakért.

Ellenőrzés az etető melletti hálóállásnál, ...
... ahol a gyerekek segítettek a hálókból kiszedett, vászonzacskókba
helyezett madarak gyűrűző asztalhoz szállításában.
A programot a szigetcsúcshoz szervezett teleszkópos madármegfigyelő túrával zártuk,
ahol telente rendszeresen láthatók a messzi északról érkezett tengeri récék,
bukók és búvárok (Fotók: Orbán Zoltán).
Nézze meg a nap eseményeit összefoglaló videó összeállítást is (Videó: Orbán zoltán).

 

Orbán Zoltán

 

Sikeres volt a bemutató madárgyűrűzés és madármegfigyelő túra az Óbudai-szigeten

2011. február 28.

 

dgdsgdggsdgsdgsg


 

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

Kapcsolódó oldalak

 

Orbán Zoltán