2011.04.13

Tavasszal, az iskolai szünetben is várunk mindenkit gyűrűző táborainkban




A kézben tartott madár látványa egészen különleges élményt jelent minden gyerek és felnőtt számára, hiszen sok faj ezek közül a szabad természetben rendkívül nehezen figyelhető meg. Tavasszal és a tavaszi szünet idején is lehetőségünk van ellátogatni az MME gyűrűzőtáboraiba.


Zala megye, Fenékpuszta

Keszthelytől 7 km-re helyezkedik el, a Fenékpusztai vasútállomásnál.
A tábor területén több élőhely típuson is húzódik háló -amivel a madarak befogását végzik- így évente 80-90 madárfaj, mintegy 20.000 példánya kerül kézbe. A madárgyűrűzésen kívül megtekinthető itt egy egyedülálló tojás-, fészek-, csigagyűjtemény is. Madarász tanösvénnyel is rendelkezik a tábor, amely bemutatja a környék madárvilágát és a Madárgyűrűző Állomás tevékenységét is. Ez a tanösvény mintegy 1000 méter hosszú. Ám ha egy kis kirándulásra vágyunk, akkor nem túl messze található a Búbos vöcsök tanösvény (Kis-Balatonnál), ami 1,5 km hosszan húzódik és táblák segítségével mutatja be a Kis-Balaton madárvilágát.


Búbos vöcsök (fotó: Dombó Szabolcs)


Ezen kívül sérült madarakkal is találkozhatunk, hiszen a tábor egyben sérült madarak befogadását is ellátja, illetve repatriálja az erre alkalmas példányokat. Így akár gólyával, egerészölyvvel, gyöngybagollyal is megismerkedhetünk testközelből. A hivatalos nevén Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomás további érdekessége, hogy egy úgynevezett „Madárkunyhó” található itt, amely belülről üvegfallal rendelkezik, míg a küldő oldalán odúk, költőládák kaptak helyet. Így –mivel az odúk befelé eső oldala szintén üveg- a kunyhó belsejéből nyomon lehet követni az odúban zajló eseményeket.
Szürkemarhákkal is találkozhatunk „munka közben”, amint a legelőt karbantartják.
Csoportok, osztályok jelentkezését is várják, ám egyénileg is látogatható bejelentkezés után.
További információk a táborról (Zala megyénél)>>


Baranya megye, Sumonyi halastavak

Pécstől mintegy 30 km-re helyezkedik el.
A tábor területén nádas valamint bokros helyeken vannak madárbefogó hálók. A táborban eddig megfigyelt madárfajok száma 238, míg a gyűrűzött fajok száma 144.
A tavalyi év tél-tavaszi táborában, nagyobb példányszámban megjelölt madárfajai voltak: nádi sármány, nádi tücsökmadár, csilpcsalpfüzike, barkóscinege, zöldike, tengelic, meggyvágó, mezei veréb, foltos nádiposzáta, barátposzáta, cserregő nádiposzáta, őszapó, kékcinege, széncinege, vörösbegy, erdei szürkebegy, énekes rigó, fekete rigó, erdei pinty.
A madárgyűrűzési bemutató mellett más lehetőséget is biztosít a tábor. A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomás olyan regionális központként működik, ahol az ország különböző területein élő fiataloknak lehetőségük nyílik a tudományos madártani munkában való részvételre, szakmai tudásuk megalapozására. Az idősebbek számára pedig a kikapcsolódás, a felüdülés és a regenerálódás lehetőségét jelenti a mindennapi forgatagok után.
Izrael, Franciaország, Németország, Nigéria, Svédország, Közép-Afrikai Köztársaság, Belgium, Zaire, Mali, hogy csak néhányat említsünk azon országok közül ahová a Sumonyban meggyűrűzött madarak eljutottak és megkerültek. Sumonyban gyűrűzött füsti fecske már több afrikai országban is kézre került.


Füsti fecske (Fotó: Lóki Csaba).


Érdekességként 2 rekord a tábor életéből:
Legtöbb gyűrűzött madár egy nap: 2.035 példány
Legtöbb gyűrűzött madár egy héten: 8.761 példány
További információk a táborról (Baranya megyénél)>>


Pest megye, Ócsa

Az Ócsai Madárvárta Egyesület Budapesttől mintegy 35 km-re található az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén. Budapest közelsége miatt, akár egy rövid délelőtti programként is el lehet látogatni a Madárvártára. Mivel azonban a terület, ahol a munka folyik fokozottan védett, így nem látogatható szabadon, csak bejelentkezés alapján.
Madárgyűrűzés mellett a madarak hálókból történő kiszedésének módjával is meg lehet ismerkedni. A terület madárfajokban gazdag, így 1 hetes gyűrűzés alatt akár 30-40 különböző madárfajt is meg lehet ismerni kézből. A hálókba legjelentősebb számban az énekesmadarak kerülnek, mint például az idei év és tavalyi év madara. Mellettük azonban olyan színpompás madarak is hálóba kerülnek, mint a gyurgyalag vagy jégmadár.


Jégmadár (fotó: Máté Bence)

Ám jó eséllyel láthatunk egy olyan madarat is amely elterjedt ugyan, ám kevesen ismerik és még kevesebben találkoztak vele eddigi életük során. Ez a madár az erdei szürkebegy.
További információk a táborról (Pest megyénél)>>


Csongrád megye, Fehér-tó

Szegedtől kb. 9 kilométerre található a Fehér-tó, amely a Dél-Alföld egyik legjelentősebb madárrezervátuma. Nagyvároshoz ennyire közel sehol nem található madárgyűrűző állomás hazánkban, így érdemes kihasználni a kínálkozó lehetőséget. A Fehér-tó egy mesterséges halastórendszer, amelynek a XIII-as tavánál helyezkedik el a Madárvárta.
Elsősorban nádi énekesmadarak jelölésével foglalkoznak, így nagy számban kerülnek kézre a foltos nádiposzáták, cserregő nádiposzáták, fülemülesitkék, nádirigók, barkóscinegék, függőcinegék, nádi tücsökmadarak, nádi sármányok. Ezen kívül a nádasokba éjszakázni beszálló füstifecskék és partifecskék közül is sokan gyűrűvel a lábukon hagyják el a tábort.
És ha szerencsénk van, akkor kézből láthatjuk a nádasok talán legszebb színezetű madarát, a kékbegyet.
További információk a táborról (Csongrád megyénél)>>


Kékbegy (Fotó: Simay Gábor).








Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kincses László