2012.07.04
Veszprém Megyei Helyi Csoport

65 fiókára került gyűrű a Veszprém Megyei Helyi Csoport Gólya Road Show rendezvényén




Az MME Veszprém Megyei Helyi Csoportja, a Pápa és Környéke Természetvédelmi Egyesülettel, valamint az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel közösen az idén is megszervezte Gólya Road Show programját. Június utolsó hetében 4 nap alatt 16 Veszprém megyei, illetve 2 Fejér megyei települést kerestek fel és 65 fiókát láttak el gyűrűkkel.

A szakemberek 30 fészket ellenőriztek, amelyek zöme villanyoszlopra épült, de előfordultak különálló fészektartó oszlopon és kéményen való költések is. Az inotai gólyapár lakossági kérés alapján idén áthelyezett fészekben költ.


A Gólya Road Show-k elengedhetetlen kelléke a daruskocsi
(fotó: Hencz Péter)



20 fióka lábára távolról is leolvasható színes gyűrű került a fém mellé
(fotó: Somogyi Balázs)


A felmérés során 1 db 4 fiókás, 15 db 3 fiókás, 8 db 2 fiókás és 2 db 1 fiókás fészekaljat regisztráltak. A fészekaljak átlagos nagysága 2,6 fióka/fészek volt. Egy megkésett költéssel is találkoztak, a szülőmadár 2 tojáson kotlott. Sikeres kikelésük esetén ezen fiókákat ki kell majd szedni a fészekből, hogy biztosan felnevelkedjenek, és röpképességüket elérve társaikkal együtt ők is elvonulhassanak Délre. A helyiek sajnos pusztulásról is beszámoltak, ugyanis Ősiben két fészekből is kiesett és elpusztult 1-1 fióka, illetve a falubeliek visszaszolgáltatták egy 2011-ben gyűrűzött, és még  abban az évben áramütés következtében elpusztult madár színes gyűrűjét.


Az előre meghirdetett programon szép számú érdeklődő vett részt
(fotó: Hencz Péter)



A gólyák közelsége a gyerekeknek okozta a legnagyobb örömet
(fotó: Heizer Tamás)







Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Somogyi Balázs, Szász Péter

Veszprém megyei Gólya Road Show 2012.

 

A korábbi 4 évhez hasonlóan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Veszprém Megyei Helyi Csoportja a Pápa és Környéke Természetvédelmi Egyesülettel, valamint az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel karöltve 2012-ben is részt vett az MME országos gólyafészek felmérési és gyűrűzési programjában. A Road Show június utolsó hetében, 4 nap során 16 Veszprém megyei települést (Balatonfőkajár, Berhida, Csajág, Külsővat, Küngös, Marcalgergelyi, Nagyvázsony, Nemesszalók, Nemesvámos, Ősi, Sóly, Szentkirályszabadja, Tótvázsony, Várpalota-Inota, Veszprém, Vinár) és 2 Fejér megyei települést (Nádasdladány, Sárkeszi) érintett.

 

A program során a fehér gólyának (Ciconia ciconia), a magyar nép egyik legkedvesebb madarának 30 db fészkét ellenőriztük, amelyek zöme villanyoszlopra épült, de előfordultak különálló fészektartó oszlopon és kéményen való költések is. Az inotai gólyapár lakossági kérés alapján idén áthelyezett fészekben költ. A fiókás fészkek száma 26 db volt. Összesen 65 fiókát gyűrűztünk meg, 20 fióka lábára színes gyűrű is került (fekete alapon fehér karakterek, ill. kék alapon fehér karakterek). A hagyományos alumínium gyűrűvel szemben a színes gyűrű előnye, hogy a gyűrűszámot távcsővel bárki könnyedén leolvashatja, és a megkerülési adatot elküldheti a Madárgyűrűzési Központ részére (ringers@mme.hu, 1121 Budapest, Költő u. 21.).

 

A felmérés során 1 db 4 fiókás fészekaljat, 15 db 3 fiókás fészekaljat, 8 db 2 fiókás fészekaljat és 2 db 1 fiókás fészekaljat regisztráltunk. 2 fiókát a fiatal koruk miatt még nem lehetett meggyűrűzni. A fészekaljak átlagos nagysága 2,6 fióka/fészek volt. Egy megkésett költéssel is találkoztunk, a szülőmadár 2 tojáson kotlott. Sikeres kikelésük esetén ezen fiókákat ki kell majd szedni a fészekből, hogy biztosan felnevelkedjenek, és röpképességüket elérve társaikkal együtt ők is elvonulhassanak Délre. A helyiek sajnos pusztulásról is beszámoltak, ugyanis Ősiben két fészekből is kiesett és elpusztult 1-1 fióka, illetve a falubeliek visszaszolgáltatták egy 2011-ben gyűrűzött, és még azévben áramütés következtében elpusztult madár színes gyűrűjét. A gyűrűzés alapján tudjuk azt is, hogy egy szintén Ősiben, 2010-ben jelölt fióka 2011. tavaszán áramütötten, elpusztulva került meg egy algériai nagyváros környékén.

 

A Road Show a szakmai cél mellett a társadalmi kapcsolatok ápolása, a szemléletformálás, ismeretterjesztés szempontjából is sikeres volt. Az előre meghirdetett programon szép számú érdeklődő vett részt az egyes helyszíneken. Az emberek szívesen megosztották a gólyákkal kapcsolatos élményeiket a szervezőkkel, örömmel fogadták a madaras, gólyás szóróanyagokat, de a legnagyobb élményt a gyermekek és a felnőttek számára is a kisgólyák megsimogatása, testközelsége jelentette. A gólyagyűrűzés médiafigyelmet is kapott, a sólyi helyszínről a balaton.vehir.hu internetes hírportál munkatársa tudósított.

 

A program szervezője Szelle Ernő volt, a gyűrűzést Széplaki Imre végezte. Ezúton is köszönjük az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. önzetlen segítségét.

 

A felmérés adatait Helyi Csoportunk feltöltötte az MME Fehér gólya Online Adatbázisába (www.golya.mme.hu).

 

(Fotók: Heizer Tamás, Hencz Péter, Somogyi Balázs)