2005.06.16

Madárpusztulás

Izzanak a telefonvonalak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületben, érkeznek a bejelentések, amelyek szerint fecskék, gólyák és más védett madarak százai pusztultak el az elmúlt napokban.


Fotó: Németh András

Az okok között fő helyen az évtizedek óta nem tapasztalt nyári hideg és a rendkívül szeles időjárás, továbbá a jégveréssel járó helyi zivatarok említhetők. A tápiószecsői gémtelepen például a fokozottan védett vörös gémek több mint 50 százaléka pusztult el.

Természetes jelenség, hogy a zord időjárás csökkentheti néhány faj egyedszámát, de ezek az állományok a későbbi években rendszerint regenerálódnak. A tragédiát az okozza, hogy az emberi tevékenység következtében egyre jobban beszűkülő és leromló élőhelyek már nem biztosítanak megfelelő körülményeket az élővilágnak. A gyengébb kondíciókkal rendelkező állományokat egy, az előző hétvégihez hasonló rendkívüli időjárás tovább tizedelheti. A hideg, a szél és a csapadék most elsősorban a repülő rovarokkal táplálkozó fecskék és a védtelenebb helyen fészkelő gémek, gólyák pusztulását okozta.

Az MME munkatársai a hétvégén több partifecske telepen is megfordultak. A kép, amit láttak tragikus volt, sok öreg madár és csupasz fióka teteme volt az üregek előtt a partfalon. A fehér gólyáknak sem kedvez az idei év időjárása. Lakossági bejelentések szerint sok helyen eltűntek gólyák a fészkükről. Azt is több helyen tapasztalták, hogy az öreg madarak kidobálták a legyengült, beteg, elpusztult fiókákat a fészekből, elszomorítva a fiókák sorsát aggódva nyomon követő helyieket.