A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása az MME madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.
 

Kérjük olvassák el figyelmesen a NAV 2016-os tájékoztatóját, melyben részletesen szerepel minden fontos tudnivaló mind a rendelkezési nyilatkozat kitöltéséről, mind a kedvezményezettként megjelölhető szervezetekről. 
 

Tavi cankó (Fotó: Csonka Péter)


Sokan nem tudják, hogy kizárólag a  NAV-nál regisztrált szervezeteknek lehet adónk 1%-át felajánlani. A tavalyi évben kb. 25 000 regisztrált szervezet volt, ennek ellenére több mint 30 000 szervezet számára érkezett felánlás. A nem regisztrált szervezetkez érkezett pénz ennek megfelelően kárba veszett. 

A teljes tájékoztató letöltéséhez, kérjük kattintson ide>>

A személyi jövedelemadó 1%-áról történő rendelkezés azért egyedülálló támogatási forma, mert nem von el pénzt a családi kasszától! Mivel adóznia minden magyar munkavállalónak kell, és a jövedelmünkből az APEH által elvont adórész számunkra közvetlenül már nem használható fel, az adó 1% felajánlásával sok milliárd forint közvetlen felhasználásáról dönthetünk.

Letölthető rendelkezési nyilatkozat


Hazánkban 35 ragadozómadár-faj fordul elő, amelyből 19 faj rendszeresen fészkel is nálunk. Legféltettebb ragadozó madaraink a keleti sztyeppék jellemző fajai, tőlünk nyugatra alig fordulnak elő, így európai uniós állományaik megőrzése elsősorban hazánk feladata.

A veszélyeztetett fészkek őrzésének, a kihelyezett műfészkeknek, a vezetékek szigetelésének és számos egyéb védelmi intézkedésnek több száz madár köszönheti életét. Emellett az állományok felmérésével, a fiókák gyűrűzésével, vagy akár az európai uniós projektek keretében megkezdett műholdas nyomkövetésekkel a magyar szakemberek rendkívüli adatmennyiséggel járulnak hozzá az egyes fajok tudományos megismeréséhez.

A sikerek ellenére nem dőlhetünk hátra, mint aki jól végezte dolgát. Az elmúlt években ugyanis újra egyre több mérgezéses esetre derül fény.  Az MME adatbázisa szerint a ragadozók számára szándékosan kihelyezett mérgezett csalétkeknek az elmúlt 10 évben már 600 védett és fokozottan védett madár esett áldozatul, köztük például 101 rétisas, 75 parlagi sas, 13 kerecsensólyom és 362 egerészölyv is. A valós természetvédelmi kár ezen értékeknél jelentősen nagyobb, hiszen a tetemek nagy részéről sosem szereznek a szakemberek tudomást.


Szándékos ragadozómadár-mérgezések következtében megkerült sasok száma
Magyarországon az MME nyilvántartásának 2015.03.19-ei állapota szerint
(Forrás: HELICON LIFE+).

Mire tervezzük fordítani az idei 1%-ból beérkező támogatást?

- a ragadozó madarak védelmét szolgáló programok keretében a Vadászkamarával együttműködésben tájékoztatókat tartunk hivatásos vadásztovábbképzéseken, vadásznapokon,

- együttműködünk a Nemzeti Nyomozó Irodával, hogy a hatóságok felelősségre vonhassák az elkövetőket,

- a Fővárosi Állatkerttel és állatorvosokkal együttműködve szakszerűen kezeljük a sérült madarakat,

- műholdas jeladóval követünk egyes madarakat,

- gyűjtjük és értékeljük az adatokat,

- eloszlatjuk a tévhiteket, tájékoztatjuk az érdekelteket és a nagyközönséget.

 

Az előző évek eredményei

Az adózás rendjét és felhasználását szabályozó törvény lehetővé teszi, hogy minden munkavállaló személyi jövedelemadója 1%-át civil szervezetek, újabb 1%-át pedig egyházak és kiemelt közfeladatok számára ajánlja fel. Az elmúlt években – munkánk fontosságának társadalmi elismeréseként – az MME egyre több adó 1% felajánlásban részesült:


Sajnos az emberek mintegy 50%-a még mindig nem rendelkezik adó forintjai ezen jószolgálati részéről, így az beolvadva az állami költségvetésbe, nem tud közvetlen segítségként érvényesülni. Figyelembe véve az 50%-ot nem meghaladó magyarországi 1% rendelkezési hajlandóságot, könnyű elképzelni, hogy mennyivel több juthatna madárvédelemre, gyermek és közösségi programokra, szemléletformálásra, ha a mostaninál többen nyilatkoznának adójuk 1%-áról.

Ezért az MME arra kéri a lakosságot, hogy mindenki rendelkezzen személyi jövedelemadója 2×1%-áról, és ha Ön úgy gondolja, hogy az MME céljai és tevékenysége fontos, kérjük, idén is a madarak védelmére ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át.

Mire fordítottuk és fordítjuk még a kapott támogatást?

Az adó 1% támogatásoknak köszönhetően a 8 000 tagot számláló egyesületünk az elmúlt években nem csak folytatni, de fejleszteni is tudta madárvédelmi programjait:

  • A parlagi sas, a kerecsensólyom és a kék vércse védelméhez továbbra is az MME nyújt szakértő segítséget Magyarországon és az Európai Unióban.
  • Gyermektáboraink, oktatási programjaink, Madarász ovi és Madarász suli foglalkozásaink több 10 000 látogatót vonzottak. Országos rendezvényeinken, lakossági programjainkon közel 50 000 ember fordult meg.
  • Létrehoztuk a Mérgezés-ellenes Kerekasztalt a ragadozó madarak védelmében, adatokat gyűjtünk és megoldási javaslatokat dolgozunk ki.
  • Fokozott figyelmet fordítunk az áramütés okozta madárpusztulások problémájának megoldására, együttműködéseket kezdeményezünk, aláírtuk az „Akadálymentes Égbolt” megállapodást a hazai probléma 2020-ig történő megoldásáért.
  • Kidolgoztunk egy országos Madárbarát településfejlesztési, tájgazdálkodási koncepciót, ezzel is segítve a hátrányos helyzetű kistelepülések önkormányzatait, mezőgazdálkodóit, lakosait az élhető vidék fejlesztésében, munkahelyteremtésben.
  • Egyesületünk több mint 1 000 önkéntese szolgáltat nélkülözhetetlen felmérési- és madárgyűrűzési adatokat, ezzel is segítve a madarak védelmi helyzetét és a klímaváltozást érintő kutatásokat.
  • Szakértőként részt veszünk a természetvédelem ügyében érintett minisztériumok egyes döntés előkészítési folyamataiban.

Kérjük olyan munkáltatók, munkavállalói csoportok jelentkezését is, akik munkahelyükön eljuttatnák a dolgozókhoz, a számviteli osztályhoz rendelkezési nyilatkozatunkat! Számukra  nyomtatott rendelkezési nyilatkozat csomagot, valamint az együttműködést megköszönve egyesületi kiadványokat küldünk. Kapcsolat.

 

Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat

 

Minden eddigi és új felajánlónknak köszönjük, hogy támogatta madárvédelmi, környezetmegóvó, szemléletformáló munkánkat! 

* Az összegek a NAV által a tárgyévben és a tárgyévet követően elszámolt összesített felajánlást mutatják; ugyanakkor a beszámolókban a tárgyévi összeg felhasználásáról kell a kedvezményezetteknek beszámolniuk a törvényi szabályozás alapján.