A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája, hiszen egyesületünknek az 1%-os felajánláson kívül kizárólag lakossági adományok és pályázati források állnak rendelkezésére.
 

ADÓSZÁMUNK: 19001243-2-43
 

Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti az Ön személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, de fontos tudnia, hogy ettől függetlenül Önnek nyilatkoznia kell, hogy kinek szeretné felajánlani adója 1%-át.  A NAV által kiadott tájékoztatót >>ITT<< tudja letölteni. 

FELAJÁNLÁSI NYILATKOZAT LETÖLTÉSE

Sajnos az emberek mintegy 50%-a még mindig nem rendelkezik adó forintjai ezen jószolgálati részéről, így az beolvadva az állami költségvetésbe, nem tud közvetlen segítségként érvényesülni. Mindenzt figyelembe véve könnyű elképzelni, hogy mennyivel több juthatna madárvédelemre, gyermek és közösségi programokra, szemléletformálásra, ha a mostaninál többen nyilatkoznának adójuk 1%-áról.

Ezért az MME arra kéri a lakosságot, hogy mindenki rendelkezzen személyi jövedelemadója 2×1%-áról, és ha Ön úgy gondolja, hogy az MME céljai és tevékenysége fontos, kérjük, idén is a madarak védelmére ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át! 

Hogyan ajánlhatja fel adója 1%-át:

Ha adóbevallását a munkáltató készíti el: Az EGYSZA nyomtatványt kitöltve, lezárt borítékban 2017. május 10-ig a munkáltatójának adja át
Ha adóbevallását a NAV készíti el: Az EGYSZA nyomtatványt kitöltve 2017. május 22-ig kell elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) vagy postán megküldenie a NAV-hoz
Ha Ön egyéni vállakozó, őstermelő vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély: Amennyiben a február 25-ig leadott adóbevallásban nem rendelkezett adója 1%-ról, május 22-ig a kitöltött EGYSZA nyomtatvány még van lehtetősége elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) vagy postán eljuttatnia a NAV-hoz

SEGÍTSÉG AZ ÜGYFÉLKAPUN KITÖLDENDŐ ADÓ 1% FELAJÁNLÁSHOZ  - KATTINTSON IDE


A 2016-os évben 1%-os kampányunkban az élőhelyek védelmének fontosságára hívtuk fel a figyelmet. 


Közismertségüknek és viselkedésmódjuknak köszönhetően a madarak minden más állatcsoportnál látványosabban jelzik számunkra,ha a környezetünkben nagy a baj. Ez a vészharangszerep mind fontosabbá válik az élőhelyek rohamos átalakítása és a klímaváltozás közepette.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél nem csupán hazánk és három kontinens átvonuló madarainak védelméért, de az emberekkel közösen használt élőhelyeik megóvásáért is dolgozunk! Hiszen sem a mi, sem az állat- és növényfajok túlélése nem képzelhető el megfelelő élőhelyek, a természet sokszínűségének fenntartása nélkül.


Az Ön 1%-os hozzájárulása segített nekünk abban, hogy az MME a még meglévő természetes és természetközeli élőhelyek megóvása érdekében az alábbi területeken tevékenykedjen: 

  • Az év során rendszeresen véleményeztük a természetvédelmet érintő jogszabály-változásokat és kormányzati terveket. Ezek közül kiemelt jelentőségűek nemzeti parkok által kezelt állami földekkel kapcsolatos változtatási tervek. Az "Állj ki a  magyar természetért!" kampány keretében partnereinkkel összefogva sikeresen léptünk fel a kedvezőtlen tervek ellen. Részt vettünk a Bird Life International szakpolitikai munkájában, aminek keretében az idei év kiemelt témája a Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelvek megerősítése volt. Az "Állj ki a természetért Európában is!" címet viselő kampány keretében aktív résztvevői voltunk a cél érdekében indított és eddig soha nem látott mennyiségű 500 000 támogatót elért európai aláírásgyűjtésnek is. Bővebben: magyartermeszet.hu
  • az Élőhely és Területvédelmi Csoport munkájának egyik legfontosabb eredménye, hogy mintegy tucatnyi madárvédelmi és természetmegőrzési terület fenntartási tervezését irányította az illetékes nemzeti park igazgatóságokkal, továbbá gazdálkodók, önkormányzatok, hatóságok, civil szervezetek bevonásával. 
  • 2016-tól három új MTÉT-en (magas természeti értékű területen) vehetők igénybe speciális természetvédelmi célú agrárkifizetések. A három területből kettő részben az MME munkája nyomán jöhetett létre. 
  • Részt vettünk a 2016-tól induló új agrár-környezetgazdálkodási program tervezésében és megismertetésében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött együttműködés nyomán mintegy 2000 érintetthez juttattuk el a természetvédelmi vonatkozású agrár-kifizetésekkel kapcsolatos tájékoztató anyagainkat. 
  • A Natura 2000 program hazai információs honlapját (www.natura.2000.hu) egyesületünk működteti, továbbá 2016-ban indult el honlapunkon a Tudástár menüpont alatt található, a Natura 2000 hálózathoz tartozó területeket bemutató aloldal is. 
  • A különböző élőhelyeken tevékenykedő szakemberek számára olyan madárhatározó könyvsorozatot készítettünk, mely az adott élőhelyre jellemző fajok élőhelyigényét és a fajjal kapcsolatos védelmi teendőket mutatja be -  így jött létre a gazdálkodóknak, erdőgazdálkodóknak és halgazdálkodóknak készült könyvsorozat. 
  • A Tudástár menüpont alatt hoztuk létre a 410 madárfajt bemutató "Magyarország madarai" oldalt, mely a Monitoring Központunk és a Gyűrűzőközpontunk munkájának köszönhetően folyamatosan friss állományadatokkal egészül ki
  • Önkéntesek segítségével évente kétszer végzünk a homoktövis újpesti élőhelyén és a Tétényi-fennsíkon élőhelykezelést

A lista messze nem teljes, hiszen a 30 helyi csoportunknak köszönhetően országszerte végzünk élőhelyrehabilitációs munkákat, odú- és műfészek telepeket működtetünk énekesmadarak, baglyok és kék vércsék számára, gazdafórumokon és szakmai kiállításokon szemléletformáló tevékenységet is végzünk. 

Még egyszer köszönjük, hogy 1%-nak felajánlásával lehetővé teszi ezt a munkát!

Kérjük, amennyiben lehetősége van rá, a 2017-es évben is gondoljon ránk adója 1%-nak felajánlásával, hiszen 365 magyarországi madárfaj minden napra ad tennivalót!

Kérjük olyan munkáltatók, munkavállalói csoportok jelentkezését is, akik munkahelyükön eljuttatnák a dolgozókhoz, a számviteli osztályhoz rendelkezési nyilatkozatunkat! Számukra  nyomtatott rendelkezési nyilatkozat csomagot, valamint az együttműködést megköszönve egyesületi kiadványokat küldünk. Kapcsolat.


Az előző évek eredményei

Az adózás rendjét és felhasználását szabályozó törvény lehetővé teszi, hogy minden munkavállaló személyi jövedelemadója 1%-át civil szervezetek, újabb 1%-át pedig egyházak és kiemelt közfeladatok számára ajánlja fel. Az elmúlt években – munkánk fontosságának társadalmi elismeréseként – az MME egyre több adó 1% felajánlásban részesült:

 

 

 

 

Minden eddigi és új felajánlónknak köszönjük, hogy támogatta madárvédelmi, környezetmegóvó, szemléletformáló munkánkat! 

* Az összegek a NAV által a tárgyévben és a tárgyévet követően elszámolt összesített felajánlást mutatják; ugyanakkor a beszámolókban a tárgyévi összeg felhasználásáról kell a kedvezményezetteknek beszámolniuk a törvényi szabályozás alapján.