1700 fölött a Rákosi-vipera védelmi Központban született viperák száma

A rákosi vipera védelmi LIFE program egyik sarokköve a rákosi viperák mesterséges szaporítása, hiszen szabadon csak kevés és kisméretű állományokban él ez a különösen védett hüllő.

 

A 2013-as évben a Rákosi vipera védelmi központban 307 kis vipera látta meg a napvilágot, ami ugyan elmarad a tavalyi eredménytől, de sikeresnek mondható. Az elhúzódó tél és a nyár eleji hűvös idő miatt későn indult a szaporodási időszak, de szerencsére sikerült behozni a lemaradást. Az idei szaporulattal már 1700 fölé emelkedett a vipera-védelmi program keretében született rákosi viperák száma, ami a program indulásakor becsült teljes magyarországi állomány 3-szorosa.

 

A Rákosivipera-védelmi Központban született viperák száma 2004-2013 (forrás: http://www.rakosivipera.hu)
A Rákosivipera-védelmi Központban született viperák száma 2004-2013
(forrás: http://www.rakosivipera.hu)

 

Az átlagos alomméret, hasonlóan a korábbi évekhez 10 volt, a legtermékenyebb nősténytől 16 kis vipera született. Az idei szaporulattal 133 nőstény és 174 hím egyeddel nőtt a hazai állomány. Az újszülött viperák átlagos súlya 2,4 g, hosszuk 138 mm.

 

A születés pillanata (Fotó: Herbót Erzsébet)
A születés pillanata (Fotó: Herbót Erzsébet)

 

Kapcsolódó oldalak

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Kapcsolódó hírek

Parlagi sasok (Fotó: Horváth Márton)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenhetedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya – hagyományaihoz hűen – 2020-ban is rajzpályázatot hirdet. Pályázni az év hüllője, a keresztes vipera megalkotásával, illetve melanisztikus – azaz fekete – erdei siklók, kockás siklók, vízisiklók rajzaival lehet.