2014.06.11

2014 – a 7. nemzetközi fehérgólya-felmérés éve

Ha az időjárás változatlan marad, nem lesz túl kedvező szezonja kedvelt madarainknak (a szárazság miatt kevesebb táplálékot találnak majd az átlagosnál), de mégis jelentős év elé néznek a gólyabarátok. Idén kerül sor ugyanis a 13. magyar és a 7. nemzetközi fehérgólya-felmérésre.
 

A hagyományok folytatásán túl azért fontos a felmérések rendszeres végzése, mert ezek jelentik a védelmi munka megalapozását. Az így megszerzett adatok alapján ismerhetjük meg a madarak szokásait és az állományt veszélyeztető tényezőket.

A vizsgált településeken minden gólyafészekről és üres fészektartóról külön fészekadatlapon gyűjtjük az adatokat. A fészkelőállomány felmérése során a következő adatokat jegyezzük fel:
•    A fészek földrajzi elhelyezkedése (település, pontos hely megnevezése, koordináták stb.)
•    A fészek jellemzői (Milyen alapra és mikor készült? Van-e fészektartó? Milyen vastag a fészek? stb.)
•    Költési siker (az adott évben kikelt- és kirepült fiókák száma)
•    Oszlopra épült fészkek esetében az oszlopra, a fészektartóra és a közeli veszélyes villanyoszlopokra vonatkozó adatokat is rögzítjük.

Egyesületünk az MME Monitoring Központja által létrehozott és üzemeltetett internetes adatbázisban gyűjti a felmérések eredményeit. A www.golya.mme.hu honlapon elérhető adatbázis 2014. áprilisában 7355 fészekről, 3117 üres fészektartóról és 1136, időközben megsemmisült fészekről 68791 költési adatot, 30247 napi megfigyelést és 33116 fényképét tartalmazott a több száz önkéntes felmérőnek köszönhetően.

Kérjük, Ön is csatlakozzon/Te is csatlakozz a gólyafelmérés segítőinek táborához! A felmérendő települések előzetes felosztása érdekében kérjük jelentkezzen/jelentkezz a helyi csoport gólyafelmérési koordinátoránál, vagy az országos felmérés szervezőinél.
A felmérés részleteiről és az on-line adatbázis használatáról a www.golya.mme.hu címen is lehet olvasni, de a szervezők is szívesen adnak tájékoztatást.

Lendvai Csaba (lendvai.csaba@mme.hu)
Lovászi Péter (lovaszi.peter@mme.hu)
Nagy Károly (nagy.karoly@mme.hu)