A 2014-es Európai Madármegfigyelő Napok eredményei

Az elmúlt hétvégén több mint 40 ország vett részt Európa és Közép-Ázsia szerte a BirdLife International által szervezett EuroBirdwatch (Európai Madármegfigyelő Napok) programon, hogy megfigyelje 2,5 millió madár vonulását a déli telelőterületeik felé.

Szemlélődés (Fotó: Hadarics Béla)

Portugáliától Kazahsztánig, Máltától Norvégiáig több mint 23 000 ember csatlakozott különböző madármegfigyelési programokhoz. A rendezvények idén leginkább a biodiverzitás megőrzésének fontosságára hívták fel a látogatók figyelmét. A beérkező adatokat ebben az évben a luxemburgi Natur& Ëmwelt nevű szervezet koordinálta.

Nemzetközi szinten a három leggyakoribb megfigyelt madárfaj a következőek szerint alakult:
1.    seregély
2.    szárcsa
3.    tőkés réce

Hazánkban 115 eseményen, 2 943 fő, 223 951 madarat figyelt meg. A három leggyakoribb madárfaj:
1.    tőkés réce
2.    dankasirály
3.    seregély

A legtöbb madármegfigyelési programot szervező ország Hollandia volt, 150 eseménnyel. A legtöbb résztvevő Svájcban (5 334 fő), a legtöbb megfigyelt madár pedig szintén Hollandiában volt 1 052 681 egyeddel.  A megfigyelt madarak számát tekintve Magyarország a harmadik, Hollandia és Belgium után. A megszervezett rendezvények számát tekintve Magyarország Hollandia mögött a második lett. A résztvevők számát tekintve szintén 3. lett Magyarország.

Érdekességek:
Budapest belvárosában megfigyelték az ázsiai eredetű vándorfüzikét, amely Magyarországon egy ritka vendég, melyet eddig összesen körülbelül 20 alkalommal figyeltek meg. A másik ritkaság a fekete sas volt, ez a faj hazánkban alkalmi látogató, főleg a téli hónapokban kóborol felénk néhány példány. Észtországban egy szomorú esemény szemtanúi voltak a rendezvény résztvevői, egy fiatal bütykös hattyú elektromos vezetéknek repült és életét vesztette.

Az Európai Madármegfigyelő Napok a BirdLife partnerek évente megrendezett eseménye, melynek időpontját a madarak vonulásához igazították. A madarak érzékeny indikátorai a természeti változásoknak. Ha bármi változás áll be a költő- és telelőterületeiken, vagy a vonulás során használt pihenőhelyeiken, az gyakran látványos populáció csökkenést eredményez. Az Európai Madármegfigyelő Napok felhívja a figyelmet azokra az erőfeszítésekre, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megóvhassuk a madarakat és azok élőhelyét.  

Részletesebb információt a nemzetközi eredményekről itt találhat >>

Göcző Gabriella
Kommunikációs munkatárs

 

Kapcsolódó hírek

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek. E hangtalanul repülő éjszakai ragadozók a 2020-as év madara jelöltjei, amelyeket a...

Börzsönyi szalamandra-túránk résztvevői

A nyár beköszöntével kicsit összefoglalnánk az "Év kétéltűje - a foltos szalamandra - 2019" kampányunk első félévét - talán egy kicsit a dicsekvés és nem titkoltan a hasonló rendezvények szervezésére buzdítás szándékával.

„Mária”, a jeladós darázsölyv 2018-2019-es vonulási útvonala

2019. május 20-án érkezett vissza költőhelyére, a befogás helyétől néhány kilométerre a 2018. augusztus 9-én, Baja közelében jeladóval felszerelt darázsölyv.