A 2018-as Madarak és Fák Napja Országos Verseny döntőjének eredményei

Május 11-én zajlott a 2018-as Madarak és Fák Napja Országos Verseny döntője, melyen a területi fordulóról továbbjutó legjobb csapatok mérték össze tudásukat. A döntőre Kecskeméten, a Természet Házában került sor.

Március 23-án Magyarország minden megyéjében, a fővárosban és két határon túli helyszínen egyszerre zajlott a 2018-as Madarak és Fák Napja Országos Verseny területi fordulója. A feladatok egyaránt érintették a 2018-as év madarát, hüllőjét és fáját, ezen kívül a hazai ragadozó madaraira, a Kiskunsági Nemzeti Park tájvédelmi körzeteire és a madárhangokra vonatkozó tudásukról is számot kellett adniuk a több mint 200 résztvevő csapatnak. A területi forduló feladatsora >>IDE KATTINTVA<<, a megoldókulcs pedig >>IDE KATTINTVA<< érhető el.

A legjobb eredményt elérő csapatok jutottak tovább az országos döntőbe, melynek feladatsora nagyrészt a területi forduló tematikájára épült, azonban jóval alaposabb felkészülést igényelt a versenyzők részéről. A zsűrinek azonban így sem volt könnyű dolga. Nem csak a csapatok kimagasló teljesítménye nehezítette a végeredmény kialakítását, de az első két helyezett csapat azonos pontszámot ért el a feladatmegoldások során. Ezért a végső rangsor kialakításához szükséges egy pluszpontot egy előre összeállított madárfaj felismerési teszten szerezte meg végül a nyertes csapat. Az országos döntő feladatsora >>IDE KATTINTVA<<, a megoldókulcs pedig >>IDE KATTINTVA<< érhető el.

Minden résztvevő csapatot megillet a dicséret az alapos felkészülésért és a versenyen tanúsított kimagasló tudásért, a versenykiírásnak megfelelően azonban csak az első 5 helyezett csapat tagjai nyerhettek részvételi lehetőséget a szegedi Fehér-tavon megrendezésre kerülő jutalomtáborban. A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felajánlása nyomán a döntő dobogós helyezettjei könyvjutalomban is részesülhettek. Külön köszönettel tartozunk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak, amiért helyszínt biztosított számunkra a döntő lebonyolításához!

Ezúton is szeretnénk még egyszer gratulálni a résztvevő versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!

A döntő feladatsorának megoldásakor maximum 100 pontot lehetett elérni, a versenyző csapatok végső rangsora az alábbi pontszámok szerint alakult ki:

 1. Berecz Márta, Borbáth András, Horváth Levente (Gödöllő, Pest megye): 97 + 1 pont
 2. Bodó Bendegúz, Jánosi Emőke, Nyisztor Álmos (Hosszúhetény, Baranya megye): 97 pont
 3. Haraszti Dániel, Kiss Alíz, Müller Márton (Budapest): 90 pont
 4. Gábor Réka, Hüse Viktória Réka, Pásti Dorottya Sára (Bocskaikert, Hajdú-Bihar megye): 89 pont
 5. Bakonyi Adrienn, Dávid Bence, Tamás Marietta (Csákvár, Fejér-megye): 86 pont
 6. Kovács Patrik, Lovranics Dávid, Purgai Mátyás (Táplánszentkereszt, Vas megye): 83 pont
 7. Fraller Csongor, Fraller Levente, Juhász Norbert (Sümegcsehi, Zala megye): 80 pont
 8. Balogh Péter, Bordás Bence, Csikós Kornél (Jászárokszállás, Jász-Nagykun-Szolnok megye): 77 pont
 9. Hüse Míra, Nagy Gréta, Petrilla Réka (Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye): 76 pont
 10. Farkas Bendegúz, Samu Péter, Tar Zétény (Kecskemét, Bács-Kiskun megye): 75 pont
 11. Bujbáczi Fanni, Frang Mercédesz, Tiba Izabella (Kaposvár, Somogy megye): 75 pont
 12. Fuder Zoé, Kajcic Kitti, Kispéter Krisztián (Szeged, Csongrád megye): 69 pont
 13. Boldogh Benedek, Szarka Edit, Szűcs Kende (Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye): 68 pont
 14. Bagó Anna, Balog Edina, Papp Lóránt (Vésztő, Békés megye): 64 pont
 15. Csiba Bettina, Janics Tamás, Reményi Flóra (Dunasziget, Győr-Moson-Sopron megye): 63 pont
 16. Farkas Flóra, Gulyás Oldal Réka, Szalai Noémi (Palics, Vajdaság): 63 pont
 17. Kovács Ákos, Mészáros Adorján Péter, Ország Botond Ákos (Mátramindszent, Nógrád megye): 62 pont
 18. Gergely Boglárka, Mihályfalvi Márk, Molnár Sándor Zsolt (Kolozsvár, Erdély): 62 pont
 19. Csóka Roberta, Urbauer Anett, Varga Ágnes (Berhida, Veszprém megye): 59 pont
 20. Babos Anna, Dékány Tamara, Tóth Gréta (Szekszárd, Tolna megye): 58 pont
 21. Garcia Jakab Noémi, Kiss Virág Panna, Mateut Kitti (Lőrinci, Heves megye): 55 pont

 

Kapcsolódó hírek

A sérült madár (Fotó: Görögh Zoltán).

2018.05.07-én Görbeháza határában terepi ellenőrzés során a szalakótavédelmi LIFE+ projektünk területi koordinátora egy törött szárnyú szalakótát talált. Mivel a madár röpképtelen állapotban volt, befogta, majd 09-én reggel a Hortobágyi Madárkórházba szállította.

Alkalmilag nappal is meg-megszólaló füttyögésük alapján akár meg is pillanthatjuk az ágak között rejtőzködő füleskuvikot (Fotó: Orbán Zoltán)

A sorozat zárásaként most a kevésbé közismert, de a lakott területeken is egyre gyakoribb, terjedőben lévő füleskuvik fészkelő állományának felmérésében tudnak segíteni az emberek. Ez azért fontos, mert gyakorisága ellenére nagyon pontatlan becsléseink vannak ennek az apró bagolyfajnak az országos állományáról.

"Hadnagy" jeladóval felszerelve (Fotó: Ampovics Zsolt).

„Hadnagy” nevű szalakótánk tavaly nyáron kapta meg a jeladóját, ami azonban a múlt hónap közepétől két nappal ezelőttig nem küldött adatokat, így felmerült a gyanú, hogy a madár a Szahara déli részén esetleg elpusztult. Ezért volt örömteli, hogy az adója két napja, május 13-án ismét bejelentkezett, immáron Törökországból, ráadásul a madár nem a szokásos „hurokvonulást” leírva...