Akadálymentes Égbolt megállapodás

Az elektromos vezetékek mentén az elmúlt évtizedekben védett madarak százezrei pusztultak el áramütés miatt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2004. novembere óta öt országos vezetékfelmérést szervezett, amelynek során 19216 megvizsgált oszlopnál összesen 2183 madártetemet találtak, melyek természetvédelmi értéke meghaladta a 90 millió forintot.
 
Áramütött egerészölyv (Fotó: Pellinger Attila)

A felmérések eredményei alapján úgy becsüljük, hogy a hazánkban évente áramütés miatt elpusztuló madarak száma tízezres nagyságrendű, a természetvédelmi kár pedig meghaladhatja az évi egy milliárd forintot. A rendszeres áldozatok között fokozottan védett, illetve az EU madárvédelmi irányelvének I. mellékletén szereplő, legféltettebb természeti kincseink is előfordulnak, mint a parlagi sas, a kerecsensólyom vagy a kék vércse. Egy másik jelentős probléma a vezetékekkel történő ütközés, amely leginkább egy másik kiemelkedő értékünket, a túzokot veszélyezteti, mint azt a héten megkerült újabb elpusztult példány is mutatja.

Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor jelentős erőfeszítések is történtek a veszteségek mértékének csökkentésére a civil és állami természetvédelem, valamint az áramszolgáltató vállalatok részéről is. Magyarországon mára közel 50 000 középfeszültségű oszlop madárbarát szigetelése történt meg. Mindazonáltal, mivel becsléseink szerint mintegy 215 000 oszlop jelenthet kiemelt veszélyt a madarakra, még sok a tennivaló. A szigeteletlen középfeszültségű szabadvezeték oszlopfejek közül meg kell határozni egy fontossági sorrendet a madárvédelmi szempontok alapján, és a szigeteléseket eszerint kell ütemezni a jövőben. Emellett az újonnan létesítendő oszlopsorokat eleve madárbarát módon szabad csak kialakítani, hogy azok már létesítésüktől kezdődően biztonságosak legyenek a madarak számára.

Az állami és civil természetvédelem, illetve a hazai áramszolgáltatók több évtizedes együttműködésének kíván konkrét működési keretet és kiszámítható ütemtervet adni az "Akadálymentes Égbolt" nevű megállapodás, amelyet Olajos Péter Európa Parlamenti képviselő kezdeményezésére, közel egyéves szakmai előkészítés után 2008. február 26-án írnak alá az érintett szervezetek vezetői. Hasonló együttműködési megállapodásra még nincsen példa az Európai Unióban a természetvédelmi szereplők és az áramszolgáltatók között

A megállapodás alapján az MME és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium átadják az áramszolgáltatók számára azoknak a vezetékszakaszoknak a pontos térképi lehatárolását, amelyek madárvédelmi szempontból veszélyesnek minősíthetők. Az áramszolgáltatók az ez alapján kidolgozott ütemterv alapján tudják tervezni, mely szakaszokon és milyen madárvédelmi megoldásokat kell alkalmazniuk, amennyiben átalakításokat végeznek az adott szakaszon. A megállapodás szerint 2020. januárig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá. A munkálatok finanszírozását elsősorban természetvédelmi, uniós illetve hazai keretekből végzik, de várhatóan az áramszolgáltatók is hozzájárulnak a költségekhez.

Kapcsolódó hírek

Az MME szóvivője, Orbán Zoltán, a Hiteles Tájékoztatásért Díj átvételét követően - jobbra mellette egykori kollégája, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője látható (Fotó: Bodnár Katalin)

Az idei báli szezon egyik legrangosabb hazai eseményeként rendezték meg Budapesten a XVI. Jótékonysági Szóvivő Bált, ahol a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének (MSZE) Hiteles Tájékoztatásért Díját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán kapta

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat (Fotók: Orbán Zoltán)

Miközben az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is.

A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds együtt immár több évtizede megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét. A tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában készült - magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The...