Aktuális táboraink

Frissítve: 2017.03.30.

Tisztelt Érdeklődők!
A táborokat megyénkénti betűrendes felsorolásban találják meg az alábbiakban. A listát a beérkező új információkkal folyamatosan frissítjük (lásd a fenti dátumot). Kérjük, olvassák el figyelmesen az egyes táborok tájékoztatóit és érdeklődés esetén vegyék fel a kapcsolatot a megadott szervezővel a további információkért.
Élményekben gazdag táborozást kívánunk!

 

Kirándulás tata (Fotó: Orbán Zoltán)

Baranya megye


17. Sumonyi Tél-Tavaszi Madárgyűrűző Tábor
Helyszín: Sumonyi halastavak
Időpont: 2017.04.23-ig
Program: A tábor madárgyűrűzéssel, madármegfigyeléssel foglalkozik.
Jelentkezési információk: http://baranyamadar.hu/17_tel_tavaszi_tabor_tajekoztato.pdf

 

37. Sumonyi Nyár-őszi Madárgyűrűző Tábor
Helyszín: Sumonyi halastavak
Információk: A tábor félnomád jellegű, madárgyűrűzéssel és madármegfigyeléssel foglalkozik.
A részvételi szándékot az 1 - 8. csoportokra vonatkozóan a „Jelentkezési lap”-on lehet jelezni a Baranya Természeti Értékeiért Alapítványnál vagy az MME Baranya Megyei Csoportjánál (7622 Pécs, Siklósi út 12.). A „Jelentkezési lap” elektronikusan is beküldhető az mmepecs@hu.inter.net vagy a baranyamadar@hu.inter.net címre. A 9 - 15. csoportokra vonatkozóan telefonon (72/312-227, 20/334-4608) is elfogadunk jelentkezést.
A jelentkezés alsó korhatára 13 év. A korhatár alatt csak szülői felügyelet mellett engedélyezzük a részvételt.
Dolgozók jelentkezését lehetőleg a 6 - 15. csoportokba kérjük.
Elhelyezés épületekben, 2 - 6 ágyas szobákban. Sátras elhelyezésre is van lehetőség, de ilyen igény esetén a sátorról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.
A jelentkezés feltétele MME tagok esetében a 2017. évi befizetett tagdíj.
A jelentkezéseket lehetőleg egy teljes hétre kérjük, de néhány napra történő jelentkezést is elfogadunk abban az esetben, ha a csoportok létszáma nem teljes. Egy fő több csoportba is jelentkezhet, túljelentkezés esetén viszont csak egy csoport munkájában vehet részt.
Az 1 - 8. csoportba történt jelentkezés esetén a csoportbeosztásról június 10-ig mindenki visszaigazolást kap. A részvételi díj befizetéséhez utalványt mellékelünk, amin az összeget az előírt határidőig be kell fizetni. A befizetés átutalással is teljesíthető a visszaigazolásban megadott számlaszámra.
A 9 - 15. csoportokra vonatkozóan a visszaigazolás a jelentkezést követő néhány napon belül történik levélben, telefonon vagy elektronikus levélben. A tábordíjat ebben az esetben a táborba történő érkezéskor személyesen kell befizetni.
A tábor szabadon látogatható, de a látogatási szándékról értesíteni kell a táborszervezőt. Részvételi, regisztrációs stb. díjat a látogatóknak nem kell fizetni.
Jelentkezési határidő:
1 - 8. csoport: május 25.
9 - 15. csoport: az aktuális időpont előtt legalább 2 héttel.
Részvételi díj:
1 - 8. csoport:
Egész hétre MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek teljes ellátással: 12 000 Ft.
Egész hétre egyéb táborozóknak teljes ellátással: 17 000 Ft.
Egy napra MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek a táborban történő alvással, teljes ellátással: 1 700 Ft.
Egy napra egyéb táborozóknak a táborban történő alvással, teljes ellátással: 2 400 Ft.
9 - 15. csoport:
A táborozási napok vagy hetek számától függetlenül az MME tagoknak és az alapítvány
önkénteseinek egyszeri 500 Ft, egyéb táborozóknak egyszeri 800 Ft. Akik részt vettek az 1 - 8. csoport valamelyikének munkájában, azoknak ezt a részvételi díjat már nem kell befizetni. Ezekben a csoportokban az élelmezésről mindenki saját maga gondoskodik.
Hozni kell:
1 - 8. csoport:
Hálózsák, sátras elhelyezési igény esetén sátor és matrac, esőköpeny, gumicsizma, megfelelő
öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, zseblámpa vagy fejlámpa tartalékelemekkel, távcső
(ha van), névvel ellátott ivópohár, határozókönyvek (ha vannak), jegyzetfüzet, íróeszköz.
9 - 15. csoport:
Hálózsák vagy megfelelő mennyiségű takaró, esőköpeny, gumicsizma, az évszaknak
megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, WC papír, zseblámpa vagy fejlámpa,
gyertya, jegyzetfüzet, papucs, távcső, íróeszköz, határozókönyvek (ha vannak), megfelelő
mennyiségű élelmiszer (a helyi élelmiszerboltban bevásárlásra van némi lehetőség).

Jelentkezési lap

Borsod-Abaúj-Zemplén megye  

XXXII. Bódva-völgyi Madárvonuláskutató és Természetvédelmi Tábor
Időpont: augusztus 14. - október 25. között kerül majd megrendezésre.
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park, Szalonna: Köszvényes-kút
Alapvető információk: A tábor alapvető célja a területen átvonuló madárállományok alakulásának természetvédelmi és tudományos célú nyomon követése. A program szakmai vezetői mellé keresünk önkénteseket, akik a madarak befogásában és kezelésében segédkeznek. Előzetes szakmai ismeretekre nincs szükség, minden jelentkező megfelelő kiképzést kap a helyszínen. Diákok, felnőttek, családok egyaránt jelentkezhetnek. Egyéni és csoportos jelentkezőket is fogadunk. A madárgyűrűzési munka által megszabott napi rutin mellett lehetőség van a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra, előadások hallgatására is.
Megközelítés: A tábor Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján található. Megközelítése Perkupa felől lényegesen egyszerűbb. A település vasúton és távolsági autóbuszjáratokkal is elérhető. A jelentkezőknek egyeztetés után részletes térképet biztosítunk, amely megkönnyíti a tábor megtalálását. A Perkupától a táborba vezető földút meglehetősen rossz minőségű, személygépkocsival nem járható!
Program: Alapvető program a madárgyűrűzés és madármegfigyelés, emellett madárhatározás, madártani és természetvédelmi ismeretszerzés, botanikai és zoológiai előadások. Faunisztikázás, távcsöves madármegfigyelés. Lehetőség a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra is. Megfelelő számú érdeklődő esetén kisebb csoportokban természetvédelmi munkák (denevér- és gyöngybagoly-élőhelyek karbantartása, invázív növényfajok irtása, stb.) végzése.
Ellátás: A táborban „terepbiológus képző” feltételek vannak. Elhelyezés 3-4 személyes sátrakban, legalább napi 3X étkezés biztosított (bográcsos és szabad tűzön készülő ételek). Tisztálkodási lehetőség a karsztforrásnál vagy a Bódvánál. A részvétel díja 800 Ft/fő/nap, ami magába foglalja az ellátást is. Részvételi díj csak augusztus hónapban van, a tábor utána ingyenes!
Szükséges felszerelés: Hálózsákról, elemlámpáról, evőeszközökről mindenki maga gondoskodik. Sátraink vannak, de aki tud, a biztonság kedvéért hozzon magával. Hideg éjszakákra vannak tartalék pokrócok a táborban, amelyek igénybe vehetők. Polifoamot, esőkabátot, bakancsot/gumicsizmát, távcsövet, fényképezőgépet érdemes hozni. Szívesen látunk olyan zeneszerszámokat, amelyekkel az esti tábortüzeknél fokozni lehet a hangulatot.

További szempontok, amiket érdemes figyelembe venni: Augusztusban éjjel 5-10 °C -ra is lehűlhet a levegő, napközben 30 °C felé is emelkedhet a hőmérséklet. Október végén a hőmérséklet fagypont alá eshet. Olyan ruházatot érdemes hozni, amelyért nem kár, ha a madarak “lepotyogtatják” vagy a bokrok szétszaggatják.
A jelentkezés feltételei: A táborban a résztvevők számára nincsenek kötött turnusok, tetszőleges időpontban és tetszőleges időtartamra lehet jönni. Egyedül érkezők esetén az alsó korhatár 14 év! Felnőtt kísérő esetén fiatalabbak is érkezhetnek. Saját érdekében az érkezés előtt legkésőbb egy héttel egyeztetni kell a szervezőkkel. Ebben az esetben van még idő arra is, hogy a táborral kapcsolatos részletes és aktuális információkat, valamint a menetrendeket és a térképet el lehessen juttatni a jelentkezőknek.
A táborba kutyát hozni tilos!
A részvételhez előzetes természetvédelmi, madártani ismeretek NEM szükségesek!

Érdeklődni és jelentkezni lehet:
Huber Attila
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
Tel: (48) 506-000, (30) 631-1724
e-mail: epitheca72@gmail.com

 

Csongrád megye

 

Fehér-tavi Ornitológai Tábor (FOT)
Helyszín: Szeged, Fehér-tó (Sándorfalva határában)
Időpont: július 8 - augusztus 31
Szállás: A madárvárta közösségi kutatószállása 10 fő befogadására alkalmas, ezen kívül sátrazásra is lehetőség van. Az épület vizesblokkal, konyhával és meleg vizes zuhanyzóval felszerelt, a legközelebbi bolt 10 perc séta távolságra található.
Étkezés: Önellátó, közös főzésre van lehetőség.
Program: madárgyűrűzés, terepi madármegfigyelés, madárgyűrűző vizsgára készülés.
Tudnivalók: A madárvárta fő célja a madárgyűrűzés, amely során heti váltásban dolgoznak gyűrűzőink. A munka a reggeli és esti órákban folyik, napközben pihenésre és terepi madármegfigyelésre egyaránt lehetőség van. Gyűrűzőink kíséretével a Fehér-tó belépési engedélyhez kötött területei is megtekinthetők. A programokban és a tábor életében előzetes bejelentkezéssel bárki részt vehet, nincs szükség a madárgyűrűzésben vagy  madárszedésben való előzetes jártasságra. 14 éven aluli gyermeket csak szülői felügyelettel fogadunk.
Költség: A résztvevőktől 500 Ft/nap hozzájárulási költséget kérünk, amelyből a mosogató- és
tisztálkodási szereket, toalettpapírt stb. biztosítjuk.
Elérhetőségek:
www.feher-to.hu
Tokody Béla: +36 20 343 7559; tokody.bela@mme.hu
Csibrány Balázs: +36 20 328 5831; csibrany.balazs@mme.hu

 

Hajdú-Bihar Megye

Madárgyűrűző tábor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében

Helyszín: Hortobágy-Halastó
Időpont: 2017. augusztus 21-25. 

Az érdeklődők megismerkedhetnek a madárgyűrűzés szakmai fogásaival, a Hortobágyon előforduló madárfajokkal és a halastavak és a környező védett területek élővilágával. A tábort 10 éves kor feletti gyerekeknek ajánljuk.

Szállás: Az Öregtavi Vendégházban, Hortobágy-Halastón.
Utazás: egyénileg
Programok: A reggeli és délelőtti program minden nap szakmai irányítás mellett önálló munka a Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson és annak közvetlen környezetében. Délután a Hortobágyi Nemzeti Park területeinek és turisztikai attrakcióinak látogatása kerékpárral: Hortobágyi-halastavi tanösvény, Máta-puszta, Hortobágyi Vadaspark, Szálkahalmi tanösvény. Igény szerint kerékpárt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tud biztosítani. Esti program: vetített előadások, tábortűz, bátorság próba. A program az időjárás függvényében változhat!

A tábor díja: 28.000 Ft/tanuló, 30.000 Ft/felnőtt (+ IFA 350 Ft/felnőtt/éj) Testvér kedvezmény: -2.000 Ft A tábor költségei tartalmazzák a program díját, a szállás díját, napi 3 étkezést, belépőjegyeket, felügyeletet, a napi mozgás útiköltségeit.
Befizetés módja:
A) átutalással Bankszámlaszám: 10034002-01743654 (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, MÁK) A közlemény rovatba írja be a gyermek nevét és a tábor nevét!
B) a HNPI pénztárába történő befizetéssel (4024 Debrecen, Sumen u. 2.)

Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 4. (befizetéssel együtt)

A tábor lemondása: - A tábort csak a minimális létszám elérése esetén valósítjuk meg. A minimális létszám elérése után értesítjük a szülőket a tábori díj befizetésének indításáról. - Ha a jelentkező legkésőbb a tábor kezdete előtt 3 nappal lemondja a táborozásban való részvételt, a befizetett díjat 4000 Ft-os regisztrációs díj levonásával fizetjük vissza, az eredeti számla alapján. Amennyiben a lemondás a tábor kezdete előtti 3 napon belül, vagy a tábor alatt történik, a befizetett díjat nem áll módunkban visszafizetni.

Információ: Pusztai Dorottya (HNPI): oktatas@hnp.hu, +36 30 631 3851
Szakál László (MME): +36 30 243 9977 és Veszelinov Ottó (MME): +36 20 430 3166

Jelentkezés: Pusztai Dorottya, oktatas@hnp.hu, +36 30 631 3851

Jelentkezési lap >>ITT<<
 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Táborozz a Sasközpontban!

Helyszín: Sasközpont, Jászberény Négyszállás Tanya (Jászberény-Jászárokszállás közötti műúton Jászberénytől 7 km-re, koordináta: 47,5563 – 19,9320)

Ha szívesen eltöltenél egy hetet a Sasközpontban, ahol részt vehetsz a sérült madarak gondozásában, ahol testközelből megismerheted a sasokat, ölyveket, vércséket, baglyokat, ahol neves szakemberek segítségével felfedezheted a Jászság védett természeti értékeit, növény-, rovar- és  madárvilágát és ha szereted a madárgyűrűzést, akkor jelentkezz és táborozz velünk!!!

Délutánonként játékokon, lovaskocsis kiránduláson vehetsz részt!
Turnusok:
2- Július 10-14.
3- Július 17-21.
4- Július 24-28.

A táborban szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk. Az elhelyezés 10, illetve 12 ágyas szobában történik, turnusonként 22 főt tudunk fogadni. Ha környékbeli vagy, lehetőség van napközis táborban is részt venni, erre turnusonként maximum 14 fő jelentkezését várjuk.

Tábor költsége (szállással): 38000 HUF/fő
Napközis tábor költsége (szállás nélkül): 33000 HUF/fő
(A jelentkezéssel egy éves MME tagságot adunk ajándékba,mellyel a későbbiekben egyéb kedvezmények is érvényesíthetők!)
Jelentkezési határidő: 2017. május 30.

A férőhelyek feltöltése az érvényes jelentkezések beérkezési sorrendjében történik!

Jelentkezni lehet személyesen a Sasközpontban vagy
e-mailen: saskozpont@mme.hu (jelentkezési lap kitöltött, szkennelt változatának visszaküldésével)
További információ telefonon: 06 20 / 35 88 453
Lehetőség van a tábori költség két részletben történő fizetésére, melynek első részlete 20000 HUF!
Sikeres jelentkezés feltétele a tábori költség legalább első részletének befizetése. A tábor költségét személyesen a Sasközpontban is be lehet fizetni, vagy pedig az MME számlaszámára utalni:
Számlaszám: 11712004-20341646
Megjegyzés rovatban ne felejtse el feltüntetni: „Sasközpont tábor”,illetve a jelentkező neve.
A tábor menetének részleteiről a jelentkezést követően további tájékoztatást küldünk!

JELENTKEZÉSI LAP

 

Komárom-Esztergom megye

 

XXVII. Hopp Ferenc Madarásztábor
Helyszín: Naszály, Ferencmajori-halastavak
Időpont: A tábor időtartama: 2017. július 22. – augusztus 27.
Jelentkezz és érdeklődj:
Bátky Gellért 30/583-8636; gellert.batky@gmail.com

Az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megszervezi 27. madarásztáborát, amelyre minden természetkedvelőt szívesen meghív.

A tábor célja: A táj és annak természeti értékeinek megismertetése, hagyománytisztelő szemlélet átadása. Természetközelben megismerni a madarakat, valamint felfedezni a természetben rejlő szépségeket. A madárhatározással és a madárgyűrűzéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Mindezt egy nagyon jó hangulatú társaságban.

Gyűrűzőink:
július 22-29.: Lengyel Attila
július 29.–augusztus 6.: Bátky Kolos
augusztus 6-13.: Krug Tibor
augusztus 13-20.: Győrig Előd
augusztus 20-27.: Bátky Gellért

Elhelyezés: A tábor nomád. A táborozók saját sátraiban, illetve hálózsákjaiban. Tisztálkodási lehetőség lajtból van megoldva, valamint a naszályi Általános Iskola tornaterméhez tartozó tusolóban.

Megközelítés: Tata irányából Naszály településre érkezve jobbra az első ház előtt merőlegesen letér egy bitumenes út. Erre rá kell hajtani. Sorompón áthaladva balra letér egy földút. Ezen haladva beérkezik a rendezvény helyszínére a látogató.

Fontos tudnivalók: Elsősorban 12 év feletti diákok jelentkezését várjuk. A madarak ismerete nem feltétel, de kifejezetten a madarak és a természet iránt érdeklődő fiatalokat várunk. Jelentkezni (név, kor, levélcím, telefon, e-mail cím és a részvétel időtartama) a megadott elérhetőségeken a tábor ideje alatt folyamatosan lehetséges! Esetleg fennálló orvosi panasz esetén a regisztrációval egyidejűleg feltétlenül jelezni kell!

Részvételi feltételek:
–    Akinek nincs MME/Száz Völgy tagsága: 3.000,-HUF/nap
–    MME/Száz Völgy tagság esetén: 2.000,-HUF/nap
–    Az év során egyesületeink életében komoly természetvédelmi munkát végző személyek részére: 1.500,-HUF/nap
A tagságot helyben is meg lehet váltani. A tagsággal kapcsolatos információkról szintén a megadott elérhetőségeken lehet érdeklődni. Napi háromszori étkezés (hideg reggeli, meleg ebéd, hideg vacsora) biztosított.

FONTOS!
A madárgyűrűzés augusztus 27-e után is folytatódik a madárvártán, ami már önellátó és csak hozzájárulási költséget kérünk, melynek összege 300,-Ft/nap/fő.
Mindenkit szeretettel és élmény dús programokkal várunk!
Természetbaráti üdvözlettel: A tábor szervezői

 

Pest megye

 

A Börzsönyi Helyi Csoport táborai:
-  Első turnus: július 10-22-ig (táborvezető: Tarján Ambrus)
-  Második turnus: július 30-tól augusztus 11-ig (táborvezető: Friczné Dr Terbe Erika)
Helyszín: Szokolya-Királyrét
Programok: madárgyűrűzés, botanika, erdészet, geológia, hidro-ökológia, rovarászat, hegyi túra és sok játék.
Elhelyezés: sátrakban, erdei tisztáson, teljes ellátás.
Korcsoport: felső tagozatos gyerekek (10-14 éves korig).
Információ és jelentkezés: http://borzsony.org/tabori/tabor_jelentkezes.php

 


Ócsai Madárvárta
Program: madárgyűrűzés
Helyszín: Ócsa. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ócsai Tájvédelmi Körzetnek az a része, ahol dolgozunk fokozottan védett terület, szabadon (pl. turisztikai vagy természetfotózási célból) nem látogatható! Ezekkel kapcsolatban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról lehet tájékozódni:
http://www.dinpi.hu/index.php?pg=menu_750
Időpontok: Kérjük tájékozódjon a lentebb megadott honlapon.
Elhelyezés: a Madárvárta épületében 30 fő elhelyezésére van lehetőség. Az épület összkomfortos, a két szinten egy-egy vizesblokkal, teljesen felszerelt konyhával, 30 fős étkezővel.
Étkezés: alapvetően önellátó
A részvétel feltételei: 14 év alatt szülői felügyelettel, 14 év fölött felügyelet nélkül, saját felelősséggel.
Részvételi díj és további információk >> http://www.omve.hu

 

Somogy megye

 

III. Herp tábor
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 3. alkalommal szervezi meg a Herp Tábort
Helyszín: Balatonberény
Időpont: 2017 június 19-24
Jelleg: ott alvós
Elhelyezés: 5-6 ágyas szobában
Célcsoport: iskolások 10–18 éves korig
Részvételi díj:
MME tagoknak: 35 000 Ft
nem MME tagoknak: 45 000 Ft
Tábori tevékenységek:
Kirándulások kétéltűek és hüllők nyomában a Balaton partján és a Kis-Balaton vadvízországában. Zala torkolat, fenékpusztai madárgyűrűző állomás megtekintése.Tudományos ismeretterjesztő előadások sokasága a táborvezetőktől és tapasztaltabb résztvevőktől.
Szabadidőben strandolási lehetőség a Balatonban, sekély vízű szabadstrandon.
Elsajátítható ismeretek:
kétéltűek és hüllők megfigyelése, meghatározása és fotózása a természetben, előfordulási adatok gyűjtése és alapvető térinformatikai ismeretek,
elméleti és gyakorlati természetvédelem.

További információk: http://www.mme.hu/varjuk-iii-herpetologiai-taborba-jelentkezoket

 

Tolna megye

 

Az MME Dombóvári Madártani Csoportjának 2017. évre tervezett táborai:

1. turnus: Természetvédelmi és ornitológiai tábor:
Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: június 25 – július 30. (6 nap) Érkezés első nap (vasárnap) 12-14 óráig, távozás (pénteken) 15-17 óra között.
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban. Ellátás: napi 4 étkezés
Program: Hagyományos vagy természetkímélő gazdálkodás (gazdálkodók, természetvédők szituációs helyzetgyakorlatok; Odúlakó Natura 2000-es madárfajok védelmi, telepítési lehetőségei (kis légykapó, szalakóta, kék vércse, kuvik); Madárbefogás és gyűrűzés; Madárismeret, madármúmiák – 30 faj; Madárvédelem; Parti fecskék gyűrűzése, megfigyelése; Odútelepek ellenőrzése; Távcsöves madármegfigyelés a Béka-tavaknál (gémtelep); Egy kis növényismeret; Az erdő és fák napja; Gyógynövények környezetünkben. Előadások: Az év madara, fája és kétéltűje; MME legsikeresebb fajvédelmi programjai; A nádasok élővilága; Odúlakó madarak; Gyöngybagoly-program Tolna megyében. . Szabadidős lehetőségek: röplabda, sakk, malom, asztaltenisz, este természetfilmek. Kirándulás egész napos programmal: Zselici Tájvédelmi Körzet (Zselici Csillagpark, kiállítások, Ropolyi-tó tanösvény) ; Béka-tavaknál madármegfigyelés; Lengyel (parkerdő és kastélypark)
Költség: 20.000. Ft./fő (ellátás 5-5 reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora- 8500 ft/fő, szállás 7000 Ft/fő, három buszköltség – 2900 Ft, három belépő (1600 Ft/fő), napi 6 órás szakmai program

2. turnus: Vonuláskutató és madárgyűrűző tábor
Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: augusztus 22 – 26. (5 nap)
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban (kérésre). Ellátás: napi 3 étkezés
Program: 6-21 óráig gyűrűzés, faunisztikai megfigyelés különböző élőhelyeken, közben odútelepek ellenőrzése, nyolc hálóálláson 400 m madárbefogás, diavetítés, fakultatív programként faunisztika és gyűrűzés a Béka- tavaknál. Külön foglalkozás nincs.
Költség: 14.000 Ft./fő MME tagoknak, 15.000 Ft a tagsággal nem rendelkezőknek (ellátás, szállás, egy buszköltség)

Érdeklődni mindkét turnus esetén: Nagy Sándor, 7200 Dombóvár, Dombó P. u. 42/a
Telefon: 74/460-801 este, 30/296-4501 napközben, e-mail: mme28@t-online.hu
Madarászok (14 éves kortól), szakkörösök, baráti csoportok, családok jelentkezését várjuk, jelentkezés esetén a lapra kérjük az e-mail címet.

A csoportunk honlapja: www.madarvarta.atw.hu

 

Erdei iskola és szaktábor a tüskei madárvártánál
Cím: 7200 Dombóvár, Dombó Pál u. 42/a.
Nyitva: május 2-tól, szeptember 30-ig.
Elhelyezés: tanárok - külön faházban 2-4 személy, tanulók - 4-10-16 személyes szobákban, maximum 30 fő+ 2 db pótágy)
Korosztály: 9-14 év
Egyéb épületek: két vizesblokk, konyha, egy 25 m2-es társalgó a faházban, egy 60 m2-es 40 személyes fedett szabadtéri foglalkoztató. Az udvarban madárvédelmi bemutatókert, komposztáló, madárvédelmi berendezések bemutatója, tanösvény táblák, a Béka-tónál 25 fős megfigyelőhely, a tóparti füzesben „Élménymegfigyelő”.
Szabadidő: asztaltenisz, sakk, malom, társasjátékok, tollas, röplabda, foci.
Ajánlott és megrendelhető program: 10 természetfilm, 20 terepi program és 30 előadás
Költségek: 3 napos erdei iskola (szállás, étkezés) 7.000 Ft
4 napos erdei iskola (szállás, étkezés) 10.000 Ft
5 napos erdei iskola (szállás, étkezés) 12.000 Ft
Érkezés első nap 10 óráig, az első étkezés ebéd, elutazás utolsó nap 16 óráig, az utolsó étkezés ebéd. Egy-egy étkezés lemondása csökkenti a költségeket.
Étkezési szolgáltatás: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
Kedvezmény: 20 fő felett egy fő
Helyfoglalás: minimum 20 fő
Az ágynemű mosatása: 500 Ft/fő. Távcsőkölcsönzés programonként: 100-200 Ft/fő

További információ: „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítvány
7200 Dombóvár, Dombó P. 42/a. Honlap: www.madarvarta.atw.hu
e-mail:mme28@t-online.hu, telefon:30/296-4501

 

Zala megye

 

Fenékpusztai Madártani Állomás
Helyszín: Fenékpuszta vasútállomás épülete "mögött"
Időpont: Az Állomás egész évben működik, ám nem minden nap van madárgyűrűzés.
Megközelíthetőség:
vonat: a Budapest-Keszthely vonalon vagy Balatonszentgyörgy átszállás Keszthely felé a Fenékpuszta Madártani megállóig.
buszjárat: Fenékpuszta megálló (Berki csárda)
autó: 71-es útról a  115 km táblánál a Balaton felé  lefordulni, a köves út a Madártani Állomásra vezet.
Program: szakmai munka elsajátítása, gyűrűző vizsgára felkészülés, madárszedés megtanulása, madárgondozás, odú tisztítás, kaszálás, villanypásztor telepítés, fotózás stb.
A "Madarász tanösvény" bármikor önállóan is megtekinthető.
Szervező: Benke Szabolcs és Darázsi Zsolt (MME Zala megyei helyi csoport)
Benke Szabolcs  T:20/519-2721
Darázsi Zsolt  e-mail: darazsizsolt@zelkanet.hu, T:30/520-5968