Takarítási Világnap az Apáthy-szikla Természetvédelmi Területen

2018. szeptember 29. 09.00 - 17.00

2018. szeptember 29. (Szombat) 09.00 - 17.00
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja hagyományteremtő programját szeretné elindítani a II. kerületben, a főváros budai oldalán található kis kiterjedésű védett területek megtisztítása érdekében. Első alkalommal a Hűvösvölgy közelében található Apáthy-szikla Természetvédelmi Területre esett a választás, amelynek kimagasló természeti értékei és egyes területrészek szemetes állapota együttesen adta az ötletet, hogy idén ősszel ezen a területen tegyünk valamit az élőhely védelme érdekében.
A szervezők már reggel 8 körül a helyszínen lesznek, de az akcióban részt vevők elég, ha 9:00 és 9:15 között érkeznek.

A területen található értékes dolomitsziklagyepek és száraz sztyeprétek közel 40 védett növénynek adnak otthont, melyek között olyan fokozottan védett fajokat is találunk, mint a magyar gurgolya, vagy a Szent István szegfű, nem is beszélve a számtalan védett gerinctelen és gerinces állatfaj jelenlétéről. Ezek élőhelyét nagyban veszélyezteti az évek során illegálisan kihordott hulladék melynek eltávolítása az egyik legégetőbb feladat jelenleg a területen.
Tömegközlekedéssel legkönnyebben a 11-es busszal lehet elérni a védett területet, mely a Batthyány térről indul. Ezzel a Nagybányai úti végállomáshoz kell eljutnunk, mely kb. 15-20 perces buszozást jelent. A járat menetrendje letölthető INNEN!
A találkozó a busz Nagybányai úti végállomásában lesz, ahol 9:00-9:15 között fogjuk várni az önkénteseket. Természetesen azokat is nagy szeretettel látjuk, akik csak később tudnak csatlakozni hozzánk, hiszen akár 1 óra segítség is sokat számít a terület védelmében!
A találkozóhelytől 9:15 után elsétálunk a kb. 50 méterre lévő bázishelyünkhöz, ahol részletes területbemutatást és rövid balesetvédelmi oktatást tartunk a résztvevőknek. Fontos információ, hogy a védett terület egyes részein meredek domboldalak találhatók, itt csak szervezők jelenléte mellett lehet munkát végezni! Ezek elhelyezkedéséről is részletesen tájékoztatunk mindenkit!

Ahogy azt a résztvevők más élőhelykezelési akcióinkon megszokhatták, a szervezők étellel, itallal is készülni fognak. A munkához szükséges eszközöket – kesztyűk, vödrök, zsákok stb. – egyesületünk biztosítani fogja, a szemét elszállításáról pedig a terület természetvédelmi kezelését ellátó Főkert Nonprofit Zrt. fog gondoskodni.

FONTOS! A közösségi szolgálatra érkező diákcsoportokat csak abban az esetben tudjuk fogadni, ha az értük felelősséget vállaló tanár, vagy szülő is velük tart a rendezvényre. Egy csoport maximum 15 fős lehet. A részvételhez szeptember 28.-ig lehet regisztrálni Kincses Lászlónál a kincses.laszlo@mme.hu címen!
Egyénileg érkező 18 év alatti diákokat csak szülői felügyelettel tudunk fogadni.


A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat természetvédelmi engedélye teszi lehetővé.
A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!
A lebonyolításban a Főkert Nonprofit Zrt., valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is közreműködnek!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A terület térképe (Forrás: Google Maps)
A terület térképe (Forrás: Google Maps)