Télvégi madarászprogram a Felsőrákosi-réteken

Felhívásaink nyomán összesen 50-en jelentek meg a meghirdetett találkozási ponton, a X. kerületi Túzok utca és Keresztúri út kereszteződésében. Igazi tavaszi időben kezdhettük meg sétánkat a terület belső részei irányába, ugyanis már reggel is szikrázó napsütés, szélcsend és 8-10 fokos hőmérséklet fogadott minket.

Kék cinegék (Fotó: frekot Erika)

A Túzok utcán besétálva a Rákos-patakot érintve az érdeklődők rövid összefoglalót hallhattak a terület védetté nyilvánításának folyamatáról, annak jelentőségéről és az itt található természeti értékekről. Ezzel párhuzamosan a közeli etetőink egyike mellett a függönyhálók felállítása zajlott, amelynek közelében kialakítottunk egy ideiglenes gyűrűzőállomást is, ahova csapatunkat rövid séta után elkalauzoltuk. Az első ellenőrzés során olyan sok madár került a hálóba, hogy kicsit többet kellett várni a kézben tartott madarak látványára, így a várakozás idejét kitöltve a szervezők további érdekességeket meséltek a területről, illetve a madárgyűrűzés fontosságáról. Néhány perc után a madárszedésben segédkezők megérkeztek azzal a több tucat madárzsákkal, amelyben az első fogás során megfogott madarak pihentek. Kíméletük érdekében a gyűrűzés első felét felgyorsítottuk, hogy a madaraknak ne kellejen olyan sok időt a zsákokban tölteniük, az utolsó néhány egyednél azonban Hegedűs Dani gyűrűzőnk minden érdekes információt elmondott ami a madárjelölések szempontjából fontos és érdekes lehet.

A második ellenőrzés során is igen sok madár örvendeztetett meg mindenkit, így a két ellenőrzés és gyűrűzés egészen délig tartott. A fogott fajok között a széncinege és a kékcinege volt a leggyakoribb, de 2 pd. mezei verebet, 1 pd. vörösbegyet és 1 pd. meggyvágót is sikerült kézre keríteni.

A gyűrűzéssel párhuzamosan Juhász Imre tagtársunk vezetésével odútisztítás és karbantartás is folyt a területen, ugyanis Egyesületünk évekkel ezelőtt egy kisebb odútelepet létesített a védett területen, amelynek fenntartásáról azóta is folyamatosan gondoskodunk. Az odúk foglalási aránya gyakorlatilag 100%-osnak bizonyult, mindegyikben találtunk költésre utaló nyomokat. A nagyobb odúinkban két helyről is előkerült mókusfészek, illletve összesen 7 odúban tapasztalatuk, hogy a cinegék fészkébe költés után mogyorós pelék költöztek, akik az őszi időszakban rendszeres vendégei a berendezéseinknek.
Mindeközben megfigyelhettük, hogy a területen költő egerészölyvek már nászrepültek és a zöld küllő is többször hallatta nászhangját a közeli idős fák közül.
A nap során összesen 56 madár lábára kerülhetett új gyűrű, rajtuk kívül 2 példány pedig gyűrűs volt.

Programunk végig kellemes időben, egészen délután fél 2-ig tartott. Köszönjük a közreműködést és a segítséget a szervezőkön és madárszedőkön kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság természetvédelmi őreinek!

A bázishelyünk. (Fotó: Frekot Erika)
A bázishelyünk. (Fotó: Frekot Erika)

A leggyakoribb faj a széncinege volt (Fotó: Frekot Erika)
A leggyakoribb faj a széncinege volt (Fotó: Frekot Erika)

Szép madár a mezei veréb (Fotó: Frekot Erika)
Szép madár a mezei veréb (Fotó: Frekot Erika)

Meggyvágó (Fotó: Frekot Erika)
Meggyvágó (Fotó: Frekot Erika)

A kék cinege színváltozatai szemből (Fotó: Frekot Erika)
A kék cinege színváltozatai szemből... (Fotó: Frekot Erika)

és hátulról. (Fotó: Frekot Erika)
és hátulról. (Fotó: Frekot Erika)

Vörösbegy (Fotó: Frekot Erika)
Vörösbegy (Fotó: Frekot Erika)

Odútakarításkor előkerült mókusfészek (Fotó: Frekot Erika)
Odútakarításkor előkerült mókusfészek (Fotó: Frekot Erika)