Jelentkezz a Beretzk Péter Madártani Versenyre!

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére.

 

Miről szól a Beretzk Péter Madártani Verseny?

A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019 szeptemberétől 2020. márciusig zajló online madárismereti vetélkedő, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportja szervez. A versenyen résztvevő diákoknak a Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.

 

Kik jelentkezhetnek?

A versenyfeladatok meghirdetése két korosztályban, Közép- és általános iskolás felsős (ötödik osztálytól) kategóriában történik. A versenyre az egész országból várjuk a diákok jelentkezését! Aki az elmúlt években már ért el helyezést - vagyis részt vehetett jutalomtáborban - is elindulhat, és megmérettetheti magát, ám az új indulókra való tekintettel őt díjazni nem fogjuk.

 

Hogyan tudok csatlakozni?

Kövesd az MME honlapjának aloldalát (http://www.mme.hu/csongrad_megyei_helyi_csoport), illetve a csoportunk Facebook oldalát (http://www.facebook.com/mmecsongrad/), ahol szeptembertől minden hónap 15-én közzéteszünk egy 10 feladatból álló tesztsort. A megoldásokat elektronikusan a következő e-mail címre várjuk: palyazat@mme.hu

Aki az első három feladatsorra küld megoldást legkésőbb 2019. december 31.-ig (ajánlott havonta, de lehet akár egyben a 3 feladatsorra válaszolni, a határidő betartása fontos!), azok a 2020-as év első három hónapjában emailben kapják a további feladatokat, tehát a verseny ez a része már nem nyilvános!

 

Mit nyerhetek?

A verseny első 6-6 helyezettje (általános és középiskolás korosztályból) részt vehet az 3. Beretzk Péter Természettudományos Táborban. A szegedi Fehér-tavon, a Szalakóta Látogatóközpontban rendezett hatnapos (vasárnaptól péntekig) nyári tábor során a résztvevők megismerkedhetnek a Dél-Alföld egyik kiemelkedő vizes élőhelyével, betekintést nyerhetnek a terület élővilágát érintő tudományos kutatásokba, illetve megismerhetik e páratlan természeti értékek védelméért folytatott természetvédelmi tevékenységeket.

 


Beretzk Péter Természettudományos Tábor résztvevői a pallósoron

 

Fontos időpontok

2019.szeptember 16. A havi versenyfeladatok közzététele

2019. október 15.  A havi versenyfeladatok közzététele

2019. november 15. A havi versenyfeladatok közzététele

2019. december 31.   Az online versenyfeladatok megoldásának és beküldésének határideje

2020. január 15. 4. feladatsor kiküldésének határideje (emailben, csak azoknak, akik az online feladatokra küldtek megoldást)

2020.február 15. Az 5. feladatsor kiküldésének határideje

2020. március 15. A 6. feladatsor kiküldésének határideje.

2020. március 31.  A verseny eredményeinek kiküldése minden résztvevő számára, a 6-6 első helyezett kiértesítése

2020. április 15. A nyári tábor pontos időpontjának és a részletes programok kiküldése

 

Ki volt Beretzk Péter?

Dr. Beretzk Péter a múlt század egyik kiemelkedő ornitológusa volt, aki évtizedeken keresztül kutatta a szegedi Fehér-tó madárvilágát. Áldozatos munkájának köszönhetően itt alakult meg az ország egyik első védett madárrezervátuma. A madártani kutatások mellett kiemelt figyelmet fordított az érdeklődő fiatalokra is, így madarászok egész generációját nevelte ki a Dél-Alföld térségében. Tevékenysége elismeréseképpen a hálás utókor „A Fehér-tó atyja” névvel illeti a kiváló tudóst.


Dr. Beretzk Péter egy függőcinegével


Dr. Beretzk Péter a szegedi Fehér-tavon