Egyiptomban szabadon engedték Ménest

Egyiptomi partnerszervezetünk tájékoztatása szerint Ménest az Asszuánhoz közeli  Salugah & Ghazal természetvédelmi területen, egy, a Nílusban fekvő szigeten  szabadon engedték.

A madárra szerelt műholdas jeladó a zárt térben töltött pár nap alatt lemerült, de remélhetőleg hamar újrakezdi az adatok továbbítását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szeretné megköszönni mindazoknak, akik Ménes szabadon engedésében közreműködtek.

Felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak:

  • Haitham Ibrahim és munkatársai (Egyiptomi Környezetvédelmi Ügynökség - EEAA)
  • Dr. Fatma Tammam az egyiptomi természetvédelmi minisztérium helyettes államtitkára
  • Dr. Moustafa Fouda
  • Dina Zulfikar és Hatem Moushir
  • Az MME egyiptomi partnerszervezete a Nature Conservation Egypt - NCE

 

Ménes a jeladós fehér gólya Asszuán közelében (Fotó: NCE)

 

Ménes a jeladós fehér gólya Asszuán közelében (Fotó: NCE)
Ménes a jeladós fehér gólya Asszuán közelében (Fotó: NCE)

 

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

A gólyák jeladós nyomkövetése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül”
(HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a
„Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013”
támogatásával valósul meg.

 

Kapcsolódó hírek

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.

Európai Madármegfigyelő Napok (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 5-6-én kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A Helyszínek folyamatosan bővülnek! Frissítve: 2019.09.18. 9:37

A madarak globálisan 400-500 millió tonna rovart fogyasztanak el évente (Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-018-1571-z)

El tudod képzelni, milyen lenne a világ madarak nélkül? Tudod miért van rájuk szükség? Mármint azon kívül, hogy hangjukkal és látványukkal gyönyörködtetnek minket...Ha mindenképp a hasznukról kell szót ejteni és még nem olvastad Herman Ottó könyvét (A madarak hasznáról és káráról), ez a cikk dióhéjban összefoglalja a témát.