Egyiptomban szabadon engedték Ménest

Egyiptomi partnerszervezetünk tájékoztatása szerint Ménest az Asszuánhoz közeli  Salugah & Ghazal természetvédelmi területen, egy, a Nílusban fekvő szigeten  szabadon engedték.

A madárra szerelt műholdas jeladó a zárt térben töltött pár nap alatt lemerült, de remélhetőleg hamar újrakezdi az adatok továbbítását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szeretné megköszönni mindazoknak, akik Ménes szabadon engedésében közreműködtek.

Felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak:

  • Haitham Ibrahim és munkatársai (Egyiptomi Környezetvédelmi Ügynökség - EEAA)
  • Dr. Fatma Tammam az egyiptomi természetvédelmi minisztérium helyettes államtitkára
  • Dr. Moustafa Fouda
  • Dina Zulfikar és Hatem Moushir
  • Az MME egyiptomi partnerszervezete a Nature Conservation Egypt - NCE

 

Ménes a jeladós fehér gólya Asszuán közelében (Fotó: NCE)

 

Ménes a jeladós fehér gólya Asszuán közelében (Fotó: NCE)
Ménes a jeladós fehér gólya Asszuán közelében (Fotó: NCE)

 

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

A gólyák jeladós nyomkövetése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül”
(HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a
„Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013”
támogatásával valósul meg.

 

Kapcsolódó hírek

Az MME szóvivője, Orbán Zoltán, a Hiteles Tájékoztatásért Díj átvételét követően - jobbra mellette egykori kollégája, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője látható (Fotó: Bodnár Katalin)

Az idei báli szezon egyik legrangosabb hazai eseményeként rendezték meg Budapesten a XVI. Jótékonysági Szóvivő Bált, ahol a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének (MSZE) Hiteles Tájékoztatásért Díját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán kapta

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat (Fotók: Orbán Zoltán)

Miközben az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is.

A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds együtt immár több évtizede megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét. A tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában készült - magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The...