Elhunyt Szögi Lajos

A Magyar Madártani Egyesület munkatársai együttérzésüket fejezik ki az

Olaszliszkán tragikus körülmények között elhunyt Szögi Lajos családjának és hozzátartozóinak. Szögi Lajos 1977-ben, gimnazistaként csatlakozott az MME-hez, s azóta szabadidejét és tehetségét a természet, és benne a madárvilág védelmének szentelte.

Két évtizede tanította ugyanerre a tiszavasvári és környékbeli gyerekeket is az iskolában, a táborokban, a Madarász ovi, és Madarász suli foglakozásokon. Remek humorral, és óriási türelemmel segített nekik észrevenni és felismerni a természet közvetlen környezetükben is fellelhető csodáit, rengeteg tudást, élményt, örömteli pillanatot ajándékozva ezzel "gyerekeinek".

Szögi Lajost munkatársai és diákjai egyaránt tisztelték és szerették. Elvesztésével a Madártani Egyesület egy felkészült, lelkes és rendkívül emberséges munkatársát, pedagógusát veszítette el.

A Kabay János Általános Iskola az árván maradt gyermekei megsegítésére, a család hozzájárulásával számlát nyitott a Tiszavasvári Takarékszövetnél. Az adományokat az alábbi számlaszámon várják: 68700016-10136757

Kapcsolódó hírek

Fiatal vörösbegy (Fotó: Orbán Zoltán)

Itt a nyár utolsó hónapja. Augusztusban a legtöbb faj esetében lezárul a költési szezon, a fiókák már elhagyták a fészket és megkezdték szülői segítség nélküli önálló életüket.

Altaj expedició (Fotó: Bagyura János)

A Bonni Egyezmény által életre hívott nemzetközi kerecsensólyom-védelmi program megvalósításának részeként, az előző években megkezdett munkát folytatva, Bagyura János, Kazi Róbert Prommer Mátyás 2019 június 6-21. közötti időszakban Mongóliában az Altaj-hegységben végzett megfigyeléseket, a mongol kollégákkal közösen.

12. éves hím kerecsensólyom  a fiókáival (Fotó: Bagyura János)

A kerecsensólyom fajmegőrzési program keretében fiókanevelési időszakban (május közepe június eleje) évente közel húsz fészekhez  a MAVIR segítségével vadmegfigyelő kamerákat helyezünk ki. Az akció célja a zsákmányállatok meghatározása, a párokban történt változások megfigyelése, valamint a fióka korban történt mortalitás okainak a pontosabb megismerése.