Elindult az idei Tavaszi madárles

A Tavaszi madárles, angolul Spring Alive programot a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította 2006-ban.


Az akció célja, hogy a gyerekek is bekapcsolódjanak a vonuló madarak megfigyelésébe, eközben pedig ők is tájékozódhassanak a madárállományokat csökkentő civilizációs hatásokról és arról, hogy ezek ellen mit tehetünk.

A kezdeményezés nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, hiszen a madarak bárhol, akár az utcán sétálva, óraközi szünetben az udvarról is megfigyelhetőek. A program öt közismert vonuló madárfaj: a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a sarlósfecske és a füsti fecske tavaszi érkezését követi nyomon. A feladat rendkívül egyszerű: ennek az öt madárnak az első megfigyelési adatát kell feljegyezni, majd feltölteni az akció honlapjára (http://springalive.net/) február elejétől május végéig.

A Tavaszi madárles nemzetközi kezdési időpontja minden év február elseje, hiszen Európa déli országaiban már ekkor megjelennek az első vonuló madarak. Magyarországra azonban csak márciusban kezdenek nagyobb tömegben megérkezni az első gólyák és füsti fecskék, míg az első kakukkok április közepén, a színpompás gyurgyalagok és a sarlósfecskék pedig csak május elején térnek vissza. A hazai kampány ezért március elején kezdődik.

Eredeti elképzelés szerint a program Európa országainak fiatalságát célozta meg, de mára kontinensünk mellett Afrika és Közép-Ázsia is bekapcsolódott az akcióba, és immáron 54 országból érkeznek adatok!


Füsti fecske fiókák (Fotó: Karcza Zsolt).

Az idei évben a program fő témája a füsti fecskék védelme.   A gyerekek a környékükön fészkelő füsti fecskék, vagy a hasonló habitusú molnárfecskék állományának felmérésével, életmódjuk megfigyelésével gyarapíthatják tudásukat. Mindemellett, ezen fészkelő kolóniák védelméről is gondoskodhatnak, ha  fecskefészek-leverés esetén felnőtt segítségével bejelentést tesznek  a területileg illetékes zöldhatósághoz (Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Vízügyi Felügyelőséghez [KÖTEVIFE]). >> További információ

A pedagógusok munkáját segíthetik a honlapon található oktatási segédanyagok, melyek komplett óratervekkel és feladatlapokkal építik be a madárvonulás- és a köré irányuló természetvédelmi problémák (pl. illegális  vadászat, elsivatagosodás, élőhelyek degradációja) fajsúlyos témáját  az oktatásba.


Letölthető feladatlap a Tavaszi madárles honlapon.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), hazánk BirdLife International képviselője arra bíztatja a gyerekeket, a szülőket, nagyszülőket és pedagógusokat, hogy látogassanak el a program magyar nyelvű felületére, és minél többen töltsék fel megfigyelési adataikat.

Megfigyelési adatok feltöltése az alábbi linken:http://www.springalive.net/hu-hu/migrations/addnew

Kapcsolódó hírek

A rendezvény a Madarak és Fák Napja programból nőtte ki magát. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum, mint főszervezők azt a célt tűzték ki, hogy ezen a napon ne csak a madarak és fák legyenek fókuszpontban, hanem egy helyen és egy időben az összes év faja és értéke bemutatkozhasson.

Áramszünet miatt budapesti irodánk április 26-án, pénteken, zárva tart. Köszönjük megértésüket. 

Sok rendezvényhelyszínen bemutató madárgyűrűzéssel is várjuk az érdeklődőket,ahol az egyik fő célfaj természetesen a fülemüle (Fotó: Orbán Zoltán)

Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Hallgassa meg Ön is! Az MME minden év áprilisában és májusában Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket. A hírt folyamatosan frissítjük az új helyszínekkel, kérjük kövesse nyomon a változásokat! Frissítve: 2019.04.25. 11:00