EU-s tiltólistán a karbofurán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – karöltve osztrák és cseh testvérszervezeteivel – üdvözli az Uniós döntést, amely nagyban elősegítheti az elmúlt években elharapódzott madármérgezési hullám megfékezését


Az új Uniós rendelkezések értelmében a tavalyi év december 13-ától minden tagállamban teljes körűen betiltották a karbofurán tartalmú növényvédőszerek forgalmazását és felhasználását. A karbofurán illegális módon, azaz szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta az elmúlt években Európa szerte. Magyarországon 2000 óta 55 fokozottan védett és 172 védett madár mérgezéséért volt bizonyítottan felelős ez a szer, de a valós pusztítás ennek sokszorosa lehet. Természetvédelmi szempontból a parlagi- és rétisas esetében a legaggasztóbb a helyzet, hiszen ezen fajoknál volt az egyedszámukhoz viszonyított legnagyobb a mérgezések okozta veszteség, amely ha hosszú távon folytatódik, akár a fajok közép-európai fennmaradását is veszélyeztetheti.

A rendelkezés már 2008 júniusa óta tiltotta az érintett szerek kereskedelmi forgalmazását, de tavaly december 13-ig még legálisan felhasználhatóak voltak a készletek, természetesen csak a szigorú előírásoknak megfelelően, növényvédelmi célokra. Ezt követően azonban már nem csak a szer terjesztése, bárminemű felhasználása vonhat maga után büntetőjogi következményeket, hanem a tartása is, hiszen ez méreggel való visszaélésnek minősül, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ha pedig a szer kijut a természetbe, vagy a helytelen tárolás miatt háziállatok hozzáférhetnek a természetkárosítás és az állatkínzás még komolyabb büntetőjogi következményei is felmerülnek, amelyet a szándékosság tovább súlyosbíthat. A szer az emberre is halálosan veszélyes, amely tavaly már egy végzetes balesetet is okozott Hajdú-Bihar megyében, így humán egészségügyi érdek is a még meglevő készletek mihamarabbi szakszerű felszámolása.

Ha bárkinek van még az egykor mezőgazdasági szerként használt karbofuránból, akkor azt a növényvédelmi vagy környezetvédelmi hatóságoknál jelentheti, akik tanácsot (segítséget) adnak a szer biztonságos elszállításához, elhelyezéséhez, ártalmatlanításához. A szabályozás jelentősen csökkentheti az újabb mérgezések előfordulási gyakoriságát, azonban angliai és amerikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a szer helyi betiltását követően sok évnek kellet eltelnie, mire az illegális készletek ténylegesen eltűntek.

Horváth Márton, MME,
Telefon: 30 525 40 71
Közérdekű bejelentések: mergezes@mme.hu

Kapcsolódó hírek

A cikk fotói és videói május 30-án délután és este készültek a pártás daru aznapi megfigyelése közben (Fotó: Orbán Zoltán)

A pártás daru május 24-e délután bukkant fel Fertőújlakon, ami a faj ötödik bizonyított magyarországi előfordulása volt. A madár május 27-e délelőttig a térségben tartózkodott, eközben át-átruccant Ausztriába, ahol faunaúj fajként várták a madarász kollégák.

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...