„Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken” projekt félidei eredményeinek és kiadványának bemutatója

2012 nyarán a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével és a Szent István Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának részvételével program indult a hazai Natura 2000 területek állapotának alaposabb megismeréséért és természeti értékeinek megőrzéséért.

Kiadványok (fotó: Nagy Dénes)

A "Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken" című projekt célja a Natura 2000 területek kedvező természetvédelmi helyzetének hosszú távon történő biztosítása, természetvédelmi, gazdasági, gazdálkodási és társadalmi szempontból is fenntarthatóságot szolgáló kezelési javaslatok kidolgozásával.

VM méltatás

2014. áprilisában a projektünk a teljesítés félidejéhez ért, ezért elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy számot adjunk az eddig elért eredményeinkről, valamint bemutassuk a gazdálkodóknak szánt "Terepi madárhatározó gazdálkodóknak" című kiadványunkat. A kiadvány bemutatójának az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ biztosított helyszínt, a programban pedig a könyv elkészítésében részt vevő Vidékfejlesztési Minisztérium és az MME szakemberei tartottak előadásokat a mezőgazdaság és a természetvédelem kapcsolatáról.

Figyelmes hallgatóság

A kiadvány ötlete az RSPB hasonló, a mezőgazdasági területeken dolgozók részére készült kiadványán alapszik, de az egyszerű határozó funkción felül mindenképpen szerettünk volna a gazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatáról szóló információkat is adni, a gazdálkodók környezettudatosságát erősíteni. A kiadvány korlátozott számban elérhető az MME Központi Irodájában.

Előadások:

Balczó Bertalan - Mezőgazdasági élőhelyek természetvédelmi kihívásai

Dr. Szép Tibor - Múlt-jelen-jövő (?) - változások az agrártáj biológiai sokféleségében

Tóth Péter - A „Terepi madárhatározó gazdálkodóknak” című kiadvány bemutatása

Kapcsolódó hírek

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...

Szívesen részt vennél egy európai szintű fajmegőrző program népszerűsítésében? Szeretnéd, hogy a te alkotásod szerepeljen a fokozottan védett rákosi vipera védelmével foglalkozó projekt hivatalos pólóján? Engedd szabadjára a fantáziád és jelentkezz pályázatunkra! 

Alagcsőbe épült fészkét elhagyó széncinege (Fotó: Orbán Zoltán)

A széncinegéről közismert, hogy a madárcsoport talán legváltozatosabb fészekhelyválasztású faja. Ennek újabb tanúbizonyságát adja az a pár, amelyik ültetett facsemete tövéhez beásott öntöző alagcsőben, mélyen a talaj szintje alatt neveli a fiókáit.