Gólyamentés Nagyhalászban

2014. május 14-én a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársához érkezett Nagyhalászból a telefonos bejelentés, hogy a Hunyadi utcában egy elpusztult gólyát találtak.

Gólyamentés (Fotó: Görögh Zoltán)

Mivel feltételezték, hogy a híres webkamerával megfigyelt fészekből a tojó (Hajnal) lehet az áldozat, ezért arra kérték az élő közvetítés nézőit, hogy kísérjék figyelemmel, érkezik-e váltás a bekamerázott fészekhez.

15:30-ra sajnos bizonyossá vált, hogy a tojó elpusztult, így a néhány napos fiókák mentése megkezdődött.

A Katasztrófavédelem riasztása után az ibrányi tűzoltók siettek segíteni, de mivel a fészek 12 méter magasságban van, ezért meg kellett várni az E.ON munkatársait, akiknek emelőkosaras járművével végül sikerült lehozni a fiókákat. Ekkor már igen erős szél volt Nagyhalászban is. A közel nyolc órája éhező kis gólyákkal az MME munkatársai gyorsan a Nyíregyházi Állatparkba siettek, ahol már előkészített fészek, infralámpa és élelem várta a 4 apróságot.*

A mentésben résztvevő szakemberek (Fotó: Görögh Zoltán)
A mentőcsapat és a fiókák (a doboz védelmében) – a tűzoltók balról jobbra: 
Trencsényi Ferenc, Lippai András, Birgány Róbert, Lukács Zoltán.
A képen látható E.ON munkatársnak és kollégáinak is köszönjük a segítségüket,
ahogy a nagyhalászi segítőinknek, s Nektek is,
akik a kora délutáni órákban a fészek történéseiről közvetítettetek,
s a mentéskor szorítottatok! 

Még a dobozban, de már közel a pipihúshoz. (Fotó: Görögh Zoltán)
Még a dobozban, de már közel a pipihúshoz

Fészekben és melegben (Fotó: Görögh Zoltán)
Fészekben és melegben
(Fotók: Görögh Zoltán)

 

*Az MME és a Nyíregyházi Állatpark régóta kiváló együttműködést alakított ki a megyében. Ha bajba került madarak mentéséről van szó, akkor az Állatpark munkatársai készséggel segítik a madarászok munkáját.

Este 9 órára már a Nyíregyházi Állatpark gondozóinak szakértő kezei közé került a négy fióka, akik még aznap este elfogyasztottak 3 naposcsibét.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik részt vettek a sikeres mentőakcióban!

 

A Nagyhalászi Gólyanaplóban 2008 óta lehet nyomon követni a híressé vált gólyafészeknek és lakóinak történetét. Itt hamarosan részletes beszámolót olvashatnak a szerdai eseményekről (fotókkal és videókkal). http://nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu/

A történet természetesen folytatódik, a kamera élőképe továbbra is elérhető lesz, s kiderül, hogy mi történik Halásszal, az immár másodszor is társ nélkül maradt hím gólyával. http://golya.mme.hu/golyakamera/halaszstream/

A Gólyanaplóban a fiókákról is rendszeresen lesz híradás, az Állatpark és az MME munkatársának tolmácsolásában, így figyelemmel kísérhető majd növekedésük és további sorsuk.

A program megvalósulását a VM Zöld Forrás programja támogatja

Kapcsolódó hírek

Kezdő madarász képzés Székesfehérváron

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzéseket hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, amelynek birtokában bárki sikerélményekkel vághat bele a...

2500 kutató egybehangzóan állítja: az intenzív mezőgazdálkodás elpusztítja a természetet! Európai tudományos műhelyek a Közös Agrárpolitika teljes és azonnali reformját szorgalmazzák.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei Helyi Csoportja fotópályázatot hirdet két témában.