Hazánkra nézve új fajra, a berki verébre bukkantak Bácsborsódon

A felfedezés érdekessége, hogy a fiókáit nevelő párra egy gólyafészek "albérlőjeként" találtak rá.

Berki veréb (Fotó: Bajor Zoltán)

Európában a mediterráneumban elterjedt és gyakori ez a verébfaj. Tőlünk délebbre sok helyen jelen volt már és mivel északra terjeszkedik, így csak idő kérdése volt, mikor kerül elő hazánkban is. A hím madár jellegzetessége, hogy mellén és oldalán sűrű fekete sávozás látható, fejteteje barna. A tojó megtévesztésig hasonlít a házi veréb tojó példányaira, így még további elemzést igényel, hogy egy „tiszta” vagy hibrid párról van-e szó. A berki veréb vonuló, de van ahol a költőterület közelében marad. Rendszerint kisebb kolóniákban fészkel. Növényi részekkel, magvakkal, nyáron főleg rovarokkal táplálkozik.

Kapcsolódó hírek

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.

Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.