2020.10.06
Börzsönyi Helyi Csoport

Madár szenzáció a madármegfigyelő napokon, Sződligeten

Dénes János

A Nemzetközi Madármegfigyelő Napok alkalmából kiraktam néhány madárfogó hálót Sződligeten, a Duna-part közeli erdőrészben, hogy be tudjuk mutatni a rendezvény résztvevőinek a madárgyűrűzés fortélyait. Kevés madár mozgott a területen, az ellenőrzés során az egyik háló üres volt. 

Már azt gondoltam, nem fogunk madarat. A többi hálóban azonban volt barátposzáta, csilpcsalpfüzike, széncinege, sőt egy fekete rigó is. Ideális fajok a madarak szépségének bemutatására.
Kifelé jövet a bokrosból az előbbi  üres háló alsó zsákjában észrevettem egy füzikét, közelebb érve nagyot dobbant a szívem: egy vándorfüzike volt a hálóban.
A vándorfüzike (Phylloscopus inornatus) nagyon ritka madár Magyarországon, Európában is csak ritka kóborlóként jelenik  meg, rendszerint az őszi vonulási időszakban. Költőterülete a távoli Szibéria, a Japán-tenger partvonala, Mongólia északi területe, a Hindukus hegység északi lejtői. Déli irányba vonul, Délkelet-Ázsiában telel. Egyes példányok az eredeti vonulási útvonallal ellentétes irányba mozdulnak el, és eljutnak Európába. A Brit-szigeteken kialakult egy rendszeresen visszatérő, áttelelő állomány.

Kép és szöveg: Dénes János