2020.10.29
Börzsönyi Helyi Csoport

Madárgyűrűző expedíció a Sinkár-tónál

őszapók kézben

Október 28-29-én a Börzsönyi- és a Nógrád megyei Helyi Csoport 1-1 madárgyűrűzője, Szunyogh Balázs és jómagam, közös expedíciót szerveztünk a püspökhatvani Sinkár-tóhoz. A madárfogáshoz 4 függönyhálót feszítettünk ki a tó délkeleti csücskéhez, melyek kereken 70 madár befogását és ornitológiai gyűrűvel történő megjelölését tették lehetővé számunkra.

Bár elsősorban a vonuló madarak jelölése volt a cél, a három leggyakoribb fajunk az őszapó , a kék cinege és a széncinege volt, ezek mellett csilpcsalpfüzikék, sárgafejű királykák, vörösbegyek, fekete rigók, mezei verebek és egy erdei szürkebegy akadt még a hálóinkba. Érdekesség, hogy megkerült egy, a tavalyi Európai Madármegfigyelő Napokon (EMN) helyben meggyűrűzött őszapó, és egy, az idei EMN-on gyűrűzött széncinege is.

A madárgyűrűzés mellett természetesen aktívan figyeltük a többi, területen mozgó madarat is, és a megfigyelési adatokat feltöltöttük a MAP adatbázisába. Ezek közül említésre érdemes faj a rétisas, a bíbic, a nagy lilik, a réti pityer és az elmúlt napokban megérkezett süvöltő.


Fénykép és szöveg: ifj. Varga Péter