2024.04.19

Birdo Az év madárfotósa 2024 nemzetközi fotópályázat

A madárfotósok kedvelt pályázata ismét várja a nevezéseket. A Birdo Az év madárfotósa Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A madarak jelen vannak mindenütt, így a pályázaton bárki részt vehet, aki nyitott szemmel járja a világot, és felismeri a madarak szépségét a parkban, a kertben vagy akár a városi dzsungelben is. A madarak változatossága, ezt már az előző évadok igazolták, színes versenyt ígér. Akármilyen madárfotóval azonban nem lehet pályázni, a Birdo etikus elvek alapján fotózott képeket vár. Elvárás, hogy a fotós a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban ne akadályozza.

A kiírók küldetésüknek tartják, hogy a maguk eszközeivel segítsék a hazai madárvédelmet, ezért meghirdették a Madárvédelem kategóriát, platformot nyújtva a madárvédelmi témájú fotósorozatoknak. A madárfotósok emellett még kilenc kategóriában versenyezhetnek, nevezési díj nélkül. A pályázat sem fotós szakmai múlthoz, sem életkorhoz nem kötött. Az összesített győztes a Birdo Az év madárfotósa címet és a fődíjat is hazaviheti. A 21 év alatti fotósok a Birdo Az év ifjú madárfotósa címért és a vele járó fődíjért is versenyeznek, és eldől az is, hogy melyik kép lesz 2024-ben a Birdo Az év madárfotója.

A Birdo nemzetközi, ezért ebben az évben a kiírók két új, külföldi résztvevőt kértek fel a hét tagú zsűribe, akik szakértelmükkel és nemzetközi rálátásukkal segítik a beérkezett fotók objektív és szakszerű értékelését. Svetlana Ivanenko az orosz Union of Wildlife Photographers egyik alapítója, kiállítások és expedíciós fotóprojektek szervezője, számos rangos nemzetközi verseny díjazott fotográfusa. Terje Kolaas norvég természetfotós amellett, hogy könyvet írt a madárfotózásról, a Nord Egyetemen fajmeghatározási kurzusokat tart és rendszeresen utazik szerte a világban, madárfotós témákat keresve. A Birdo zsűrijét két új magyar tag is erősíti, Lóki Csaba természetfotós, valamint Szilágyi Attila fotós, aki a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őreként hivatásának tartja a természet és a madarak védelmét.

A kétfordulós pályázat nevezési időszaka 2024. június 16-ig tart. A zsűri egy előválogatás után pontozza a második körbe jutott fotókat, így alakul ki a végeredmény. A nyilvános eredményhirdetés helyszíne és időpontja: Fővárosi Állat- és Növénykert, 2024. november. A kiírás részletes feltételei a pályázat weboldalán olvashatóak: bird-o.hu

A Birdo Az év madárfotósa 2024 támogatói:

· Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

· Fővárosi Állat- és Növénykert

· Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

· Eurofins Analytical Services Hungary

 

További információ:
Awad Abdel Halim Doris, S. Takács Zsuzsanna info@bird-o.hu