"Kezdő madarász vagyok" képzés Miskolcon

A Bükki Helyi Csoport két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely már Budapesten, és tavasszal Eger környékén is nagy sikert aratott.

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen?

14 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

Ki tartja a képzést?

A kétnapos képzés házigazdái Godó Laura, Hák Flóra és Somoskői Péter a csoport vezetőségéből, akik a miskolci madarász élet, programok, előadások szervezői, kivitelezői, s emellett a madarak védelmével is aktívan foglalkoznak.  A második, terepi napon együtt és kétfős csoportokban fogjuk gyakorolni az előző alkalommal elsajátított ismereteket a Tapolcai Parkban. Terveink szerint a terepi napon csatlakozni fog még hozzánk más madarász kolléga is.

A képzés időpontja

2018. szeptember 22. (szombat) – elmélet, 3530 Miskolc, Tulipán utca 13
2018. szeptember 23. (vasárnap) – gyakorlat terepen  Miskolctapolca (Eső esetén egy héttel később, szeptember 29-én szombaton).

A képzés helye és a résztevők száma

Az elméleti képzés helye a Bükki Helyi Csoport miskolci irodája (3530 Miskolc, Tulipán utca 13.), ami a Városház térről gyalog-, és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető). A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne a miskolctaplocai Közpark, ahol egész évben dolgozunk a madarak védelménés programjaink egyik központi helyszíne. A park odúlakó madaraink, énekeseink, valamint az etetőre járó fajok paradicsoma, így itt elsajátíthatjuk kertünk vendégeinek meghatározását.

A részvevők száma korlátozott, 15 fő.

A képzés programja

I. (elméleti) nap

09:30-15:30:

  • Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése,
  • Kik is azok a madarászok: Miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME,
  • Hogyan kezdjek bele: Felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése,
  • Ismerkedés a madarakkal: Életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás
  • Ismerkedés a madárhatározóval: Madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép, A keresett faj megtalálásának titka, a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás.

Az elméleti napon természetesen szüneteket is tartunk majd, és az előadásokat bemutató anyagokkal tesszük színesebbé. Kávét a helyszínen tudunk biztosítani, azonban büfé nem áll rendelkezésünkre.

II. (terepi) nap

09:00-15:00

  • Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel,
  • A park madarainak megismerése „szemmel és füllel” egyaránt,
  • Közös madarászat, közös gyakorlás,
  • 1-1 madár kézből való megfigyelése bemutató madárgyűrűzés keretein belül,
  • Egyéni/csoportos feladatok megoldása.

A képzés ára

MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 10 000 Ft/képzés (2 nap).
Nem tagok számára 12 000 Ft+Áfa= 15 240 Ft/ képzés (2 nap).
A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

A jelentkezés módja

E-mailben szeptember 17-ig a bukk@mme.hu címen.
Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.
Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!

A képzési díj befizetésére elődlegesen a Bükki Helyi Csoport rendezvényein van lehetőség, melyről telefonon (06 20 358-5986), vagy e-mailben (bukk@mme.hu ) adunk tájékoztatást. Emellett a helyszínen is lehetséges.

Kapcsolódó hírek

A harkályséta résztvevői

Szombaton, a 19. Tatai Vadlúd Sokadalom keretében sikeresen lezajlott az újonnan alakult Harkályvédelmi Munkacsoport első nyilvános eseménye.   

Madárbarát ajándékok

Van az embereknek egy olyan, irigylésre méltó kis csoportja, akik rendkívül összeszedetten intézik a karácsonyi ajándékbeszerzést. Ők azok, akik akár már nyáron is megvesznek egy olyan tárgyat, amiről tudják, hogy jó karácsonyi ajándék lesz egy ismerősük, családtagjuk számára. Ők azok, akik kimaradnak a decemberben oly jól ismert karácsonyi stresszből és békésen rajzolják a...

Kezdő madarász képzés

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az MME Börzsönyi Helyi Csoportja ismét két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a terepi madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak...