Látogatócsúcsot hozott a XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom

November utolsó szombatján immáron XVI. alkalommal vártuk az érdeklődőket a Tatai Vadlúd Sokadalomra. A télköszöntő madárfesztiválnak idén már 17.000 látogatója volt, amire eddig még nem volt példa.

XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom – 2016.11.26. (Fotó: Berkó Gyöngyi).


Kora reggel mintegy 22 000 vízen pihenő vadlúd látványa fogadta a korán kelő vendégeket. A madársokadalomban hét lúdfaj képviseltette magát: legnagyobb számban a nagy lilik, majd a vetési lúd és a nyári lúd; ezek mellett két-két apácaludat és örvös ludat, valamint egy-egy világviszonylatban veszélyeztetett kis liliket és vörösnyakú ludat is láttak a madarászok.

Örvös lúd (Fotó: Orbán Zoltán).
A Sokadalom egyik érdekes és nálunk ritka vendég vadlúdfaja a messzi északon
fészkelő örvös lúd volt (Fotó: Orbán Zoltán).

XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom – 2016.11.26. (Fotó: Berkó Gyöngyi).
A kellemesen enyhe, napos időben nem csak a madarak látványa, de a Sokadalom
egész nap zajló különböző eseményei is nagy tömegeket vonzottak
(Fotó: Berkó Gyöngyi).

 

A ludak a szokott reggeli "menetrend" szerint kaptak szárnyra 8 óra körül, hogy a környező gyepekre, szántókra repüljenek legelni. Ekkor már bőven úton voltak a Sokadalom madármegfigyelő versenyének résztvevő csapatai is, akik estére 101 fajt (!) figyeltek meg a tavon és környezetében.

Nagy lilikek gyepen legelésznek (Fotó: Orbán Zoltán).
Nagy lilikek gyepen legelésznek – 3 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Nagy lilikek gyepen legelésznek (Fotó: Orbán Zoltán).

Nagy lilikek gyepen legelésznek (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Délfelé jó 9 000 liba visszatért a tóra, hogy ivással szakítsa meg az egész napos táplálkozást.

Rétisas (Fotó: Berkó Gyöngyi).
A déli behúzás látványosságát tovább fokozta, hogy egy rétisas, ...

XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom – 2016.11.26. (Fotó: Berkó Gyöngyi).
... ami két alkalommal is felrebbentette a sok ezernyi madarat, akik néhány perces
körözést követően ismét visszaereszkedtek a vízre
(Fotók: Berkó Gyöngyi).

 

A tavon a ludak mellett a több ezer récének és sirálynak, valamint a szürke gémeknek és kárókatonáknak köszönhetően egész nap volt mit nézni.

XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom – 2016.11.26. (Fotó: Berkó Gyöngyi).
Ezt nagyban segítette az a sétány mentén elhelyezett több tucatnyi teleszkóp,
melyekbe a madarász önkéntesek segítségével bárki betekinthetett.

XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom – 2016.11.26. (Fotó: Berkó Gyöngyi).
A rendezők természetesen kiemelt figyelmet fordítottak a gyerekekre, hogy a
magasságukhoz állított távcsöveken keresztül ők is kényelmesen tudják
megfigyelni a madarakat (Fotók: Berkó Gyöngyi).

 

Valószínűleg az enyhe és tiszta időnek köszönhetően a libák esti behúzása nagyon elhúzódott, a madarak jelentős része csak a teljes sötét beállta után fejezte be a legelést és érkezett vissza a tóra. Ráadásul jó négyezerrel nőtt is a számuk, a vasárnap reggeli számolás szerint mintegy 26 000 lúd éjszakázott a tavon.

XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom – 2016.11.26. (Fotó: Berkó Gyöngyi).
Összességében elmondható, hogy a madárfesztivál történetében az idei az egyik
leglátványosabb Sokadalom volt (Fotó: Berkó Gyöngyi).

 

Minden kedves látogatónknak köszönjük, hogy részvételével megtisztelte a rendezvényt! Köszönet illeti továbbá mindazokat az önkéntes és hivatásos szervezőket és természetvédelmi szakembereket, akik sok-sok munkával nem csak a ludak háborítatlan telelését segítik immáron hosszú évek óta, de az idei Sokadalom sikeres lebonyolítását és ennek a beszámolónak az elkészültét is lehetővé tették!
 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Az MME szóvivője, Orbán Zoltán, a Hiteles Tájékoztatásért Díj átvételét követően - jobbra mellette egykori kollégája, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője látható (Fotó: Bodnár Katalin)

Az idei báli szezon egyik legrangosabb hazai eseményeként rendezték meg Budapesten a XVI. Jótékonysági Szóvivő Bált, ahol a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének (MSZE) Hiteles Tájékoztatásért Díját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán kapta

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat (Fotók: Orbán Zoltán)

Miközben az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is.

A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds együtt immár több évtizede megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét. A tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában készült - magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The...