Madarász ovi

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zöld szervezetként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekekben már óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet. Ezen területen a pedagógusok által végzett munka döntő fontosságú a jövő nemzedék életében, környezetéhez való hozzáállásában. Az MME ezért szeretné segíteni az óvodapedagógusok munkáját ezen a téren.

A madarakkal való találkozás felejthetetlen lehet (Fotó: Orbán Zoltán)

Az óvodai foglalkozások kapcsán a gyerekekben ezernyi kérdés merül fel, és ezek megválaszolása sokszor nem könnyű feladat. A Madarász ovi foglalkozások célja a gyerekek természetvédelmi ismeretanyagának bővítése mellett a terepi élmények megszerzése, élő kapcsolat kialakítása a természettel, a madarakkal.

A program során az óvodások aktívan részt vesznek alapvető környezetvédelmi tevékenységekben, megismerik a környezetükben élő növényeket és állatokat. Egész évben végeznek állat- és növénygondozási feladatokat, ezáltal alkalmazás közben sajátítják el a „mi kertünk”, „mi fánk”, „mi madarunk” kifejezéseket és fogalomkört. A zöld jeles napok megünneplése mellett lehetőség nyílik saját, óvodai- és csoportszintű „védjük a madarakat” hagyományok kialakítására.

Az MME-vel partnerségben tevékenykedő madarász ovik előnye, hogy tételesen eleget tesznek a zöld óvodai kritériumrendszer többségének.

Madarász ovi foglalkozás (Fotó: Orbán Zoltán)
Madarász ovi foglalkozás (Fotó: Orbán Zoltán)

Madarász ovi program
A foglalkozások a Madarász Ovi hagyományaihoz igazodva szeptembertől - havi egy alkalommal – május végéig tartanak, csoportszobában és udvaron/terepen.

Első év:

1.     Madárlesen. A madarak jellegzetességei, szokásai.
2.     A mi óvodánk körül élő madarak.
3.     Készülődés a télre - a tél hatása a madarak életére
4.    Téli madáretetés - eleség készítése almából, magokból
5.     Nemszeretem állatok: ízeltlábúak, rágcsálók, denevér, sikló....
6.     Igaz a hír, gólyahír?! Mi bújt elő, mi nyílt ki, mi jött meg?
7.     Színes Tavasz! A madarak násza, költés, fiókanevelés.
8.     Vendégségben a természetben.

Második év:

1. Csivitelő hangjegyek. Fecskék.
2. Őszi csemegék.
3. Madárbarát kert télen.
4. NyomoZoo. Téli nyomolvasás.
5. Kipp-kopp, ki kopog? Harkályok.
6. Gyepen mentem, gyepen jöttem.
7. Vendégségben az erdőben.
8. Vizes vakáció

Harmadik év:

1. Melyik út vezet délre?
2. Népi természetismeret
3. Szárnya van, de nem madár
4. Titokzatos éji vendégeink
5. Mit lel, aki korán kel?
6. Fészket építek, miket gyűjthetek?
7. Erdők, mezők tündérei
8. Színek az állatvilágban

A csoportszobai foglalkozások játékkal fűszerezett interaktívan zajlanak. A terepi foglalkozások helyszínét előzetes egyeztetéssel választjuk ki.

A 8 foglalkozás ára: 9500 Ft/alkalom; a szolgáltatás MME intézményi tagoknak ÁFA-mentes.

Ha valamely óvoda elnyerte már a Madárbarát kert címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, akkor a foglalkozások díjából 5 % kedvezményt kap.

A foglalkozások maximum 24 fős csoportokra értendőek.

Az egyes foglalkozások különállóan is kérhetőek.

Jeles zöld napokhoz kapcsolódóan lehetőség van egész óvodát érintő vetélkedő szervezésére, lebonyolítására is.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az MME környezeti nevelői, elvi okokból élő madárral nem dolgoznak a foglalkozásokon. A vadon élő madarainknak a helye a természetben van, nem kalitkában!

Madarász Ovi programunk elsősorban Pest megyében, Budapesten és környékén, illetve további néhány vidéki helyszínen érhető el. A pontos helyszínekről és lehetőségekről érdeklődjön a megadott elérhetőségen.

További információ: egerer.anna@mme.hu

Az óvodák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME tagsági formája Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12 000 Ft) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. További együttműködésre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, amelynek feltétele a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését (további információ árainkról itt) követően madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés). További információ a Madárbarát kert programról itt kérhető.

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben érdekli az óvodákban, a lakótelepeken, a ház körül és a kertben
végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)