Madarász ovi

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zöld szervezetként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekekben már óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet. Ezen területen a pedagógusok által végzett munka döntő fontosságú a jövő nemzedék életében, környezetéhez való hozzáállásában. Az MME ezért szeretné segíteni az óvodapedagógusok munkáját ezen a téren.

A madarakkal való találkozás felejthetetlen lehet (Fotó: Orbán Zoltán)

Az óvodai foglalkozások kapcsán a gyerekekben ezernyi kérdés merül fel, és ezek megválaszolása sokszor nem könnyű feladat. A Madarász ovi foglalkozások célja a gyerekek természetvédelmi ismeretanyagának bővítése mellett a terepi élmények megszerzése, élő kapcsolat kialakítása a természettel, a madarakkal.

A program során az óvodások aktívan részt vesznek alapvető környezetvédelmi tevékenységekben, megismerik a környezetükben élő növényeket és állatokat. Egész évben végeznek állat- és növénygondozási feladatokat, ezáltal alkalmazás közben sajátítják el a „mi kertünk”, „mi fánk”, „mi madarunk” kifejezéseket és fogalomkört. A zöld jeles napok megünneplése mellett lehetőség nyílik saját, óvodai- és csoportszintű „védjük a madarakat” hagyományok kialakítására.

Az MME-vel partnerségben tevékenykedő madarász ovik előnye, hogy tételesen eleget tesznek a zöld óvodai kritériumrendszer többségének.

Madarász ovi foglalkozás (Fotó: Orbán Zoltán)
Madarász ovi foglalkozás (Fotó: Orbán Zoltán)

Madarász ovi program
A foglalkozások a Madarász Ovi hagyományaihoz igazodva szeptembertől - havi egy alkalommal – május végéig tartanak, csoportszobában és udvaron/terepen.

Első év:

1.     Madárlesen. A madarak jellegzetességei, szokásai.
2.     A mi óvodánk körül élő madarak.
3.     Készülődés a télre.  A tél hatása a madarak életére.
4.     Madárkarácsony. Madárkarácsonyfa készítése az udvaron*, vagy madáretető kirándulás a parkba, közeli erdőbe, vízpartra.
5.     Nemszeretem állatok. Bogarak, kígyók, békák….
6.     Igaz a hír, gólyahír?! Mi bújt elő, mi nyílt ki, mi jött meg?
7.     Színes Tavasz! A madarak násza, költés, fiókanevelés.
8.     Vendégségben az erdőben. Kirándulás.

Második év:

1. Csivitelő hangjegyek. Fecskék.
2. Őszi csemegék.
3. Madárbarát kert télen.
4. NyomoZoo. Téli nyomolvasás.
5. Kipp-kopp, ki kopog?
6. Gyepen mentem, gyepen jöttem.
7. Vendégségben az erdőben.
8. Vizes vakáció
 

A csoportszobai foglalkozások játékkal fűszerezett interaktívan zajlanak. A terepi foglalkozások helyszínét előzetes egyeztetéssel választjuk ki.

A 8 foglalkozás ára: 9500 Ft/alkalom; a szolgáltatás MME intézményi tagoknak ÁFA-mentes.

Ha valamely óvoda elnyerte már a Madárbarát kert címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, akkor a foglalkozások díjából 5 % kedvezményt kap.

A foglalkozások maximum 24 fős csoportokra értendőek.

Az egyes foglalkozások különállóan is kérhetőek.

Jeles zöld napokhoz kapcsolódóan lehetőség van egész óvodát érintő vetélkedő szervezésére, lebonyolítására is.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az MME környezeti nevelői, elvi okokból élő madárral nem dolgoznak a foglalkozásokon. A vadon élő madarainknak a helye a természetben van, nem kalitkában!

További információ: mme@mme.hu

Az óvodák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME tagsági formája Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12 000 Ft) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. További együttműködésre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, amelynek feltétele a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését (további információ árainkról itt) követően madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés). További információ a Madárbarát kert programról itt kérhető.

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben érdekli az óvodákban, a lakótelepeken, a ház körül és a kertben
végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)