Magyarország a legaktívabb négyben szerepelt az Európai Madármegfigyelő Napok hétvégi rendezvényén

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett programon idén 38 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviselője, az MME is részt vett.

Kis lilik (Fotó: Csonka Péter)


Az összesített eredmények alapján legalább 1.046 helyszínen, 25.115 résztvevő, 4.279.021 madarat figyelt meg Európában és Közép-Ázsiában!

A világ egyik legjelentősebb madártani hagyományával rendelkező Magyarország ismét jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben. A helyszínek számát tekintve a negyedik, a résztvevők tekintetében a második, a látott madarak kapcsán pedig szintén negyedikek lettünk:


Rendezvényhelyszínek száma

 1. Lengyelország (161 helyszín)
 2. Hollandia (145 helyszín)
 3. Svédország (120 (helyszín)
 4. Magyarország (100 helyszín)


Résztvevők száma

 1. Svájc (4.660 fő)
 2. Magyarország (4.559 fő)
 3. Fehéroroszország (1.796 fő)


Látott madarak száma

 1. Finnország (1.100.000 példány)
 2. Svédország (630.000 példány)
 3. Litvánia (600.348 példány)
 4. Magyarország (514.039 példány)

A leggyakoribb három madárfaj a seregély, a nyári lúd és a dankasirály volt, a ritkaságok között a világviszonylatban is veszélyeztetett kis lilik számított az egyik legérdekesebbnek hazánkban.

A legtöbb rendezvényhelyszín Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legtöbb résztvevő Fejér megyében volt, a legtöbb madarat pedig Baranya megyében látták.

Mindenkinek köszönjük a részvételt és az adatok beküldését!

 

Göcző Gabriella – Vásony Petra – Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...

Szívesen részt vennél egy európai szintű fajmegőrző program népszerűsítésében? Szeretnéd, hogy a te alkotásod szerepeljen a fokozottan védett rákosi vipera védelmével foglalkozó projekt hivatalos pólóján? Engedd szabadjára a fantáziád és jelentkezz pályázatunkra!