Magyarország a legaktívabb négyben szerepelt az Európai Madármegfigyelő Napok hétvégi rendezvényén

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett programon idén 38 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviselője, az MME is részt vett.

Kis lilik (Fotó: Csonka Péter)


Az összesített eredmények alapján legalább 1.046 helyszínen, 25.115 résztvevő, 4.279.021 madarat figyelt meg Európában és Közép-Ázsiában!

A világ egyik legjelentősebb madártani hagyományával rendelkező Magyarország ismét jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben. A helyszínek számát tekintve a negyedik, a résztvevők tekintetében a második, a látott madarak kapcsán pedig szintén negyedikek lettünk:


Rendezvényhelyszínek száma

 1. Lengyelország (161 helyszín)
 2. Hollandia (145 helyszín)
 3. Svédország (120 (helyszín)
 4. Magyarország (100 helyszín)


Résztvevők száma

 1. Svájc (4.660 fő)
 2. Magyarország (4.559 fő)
 3. Fehéroroszország (1.796 fő)


Látott madarak száma

 1. Finnország (1.100.000 példány)
 2. Svédország (630.000 példány)
 3. Litvánia (600.348 példány)
 4. Magyarország (514.039 példány)

A leggyakoribb három madárfaj a seregély, a nyári lúd és a dankasirály volt, a ritkaságok között a világviszonylatban is veszélyeztetett kis lilik számított az egyik legérdekesebbnek hazánkban.

A legtöbb rendezvényhelyszín Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legtöbb résztvevő Fejér megyében volt, a legtöbb madarat pedig Baranya megyében látták.

Mindenkinek köszönjük a részvételt és az adatok beküldését!

 

Göcző Gabriella – Vásony Petra – Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (Fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 35 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madarász ovi programjához környezeti nevelőt keres, megbízási jogviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel, teljesítményarányos bérezéssel.

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.