Barátkeselyű
Barátkeselyű

Nevek és kódok

Magyar név
Barátkeselyű
Tudományos név
Aegypius monachus
Angol név
Cinereous Vulture
EURING-kód
02550
HURING-kód
AEGMON

Rendszertan

Rend
Vágómadár-alakúak
Accipitriformes
Család
Vágómadárfélék
Accipitridae

Testméretek

Testhossz (cm)
100-110
Szárny fesztávolság (cm)
250-295
Hím tömege (g)
7 000-11 500
Tojó tömege (g)
7 500-12 500

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
250 000
Vörös lista (globális)
NT – Mérsékelten fenyegetett (Near threatened)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Rendkívül ritka kóborló, a három keselyűfaj közül ezt figyelték meg legkevesebb alkalommal. Európából szinte teljesen kipusztult, de Spanyolországban sikeresen stabilizálták az állományt, amely növekedőben van. A hazánkban felbukkanó egyedek kíméletén túl nem igényel speciális intézkedést. A párok egész évben a költőhelyen maradnak, de a fiatalok kóborolnak, ezek juthatnak el Magyarországra is.

Élőhelye, költése:

Európában az Ibériai-félszigeten és a Balkánon vannak fészkelő párok. Ázsiában Törökországtól Kínáig él. Nagy elterjedési területén belül sehol sem gyakori. A többi fajtól eltérően fészkét fára építi. Nagy madár, fészke is hatalmas. Az egyetlen fiókát a két szülő közösen gondozza. Négyhónapos korában hagyja el a fészket, de még sokáig szülei felügyelete alatt fejlődik. Erős csőrével fel tudja tépni az állatok bőrét, az izmokat preferálja.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2017) Magyarország madarai: Barátkeselyű. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aegmon Letöltés dátuma: 2017-04-27