Rozsdástorkú pityer
Rozsdástorkú pityer

Nevek és kódok

Magyar név
Rozsdástorkú pityer
Tudományos név
Anthus cervinus
Angol név
Red-throated Pipit
EURING-kód
10120
HURING-kód
ANTCER

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Billegetőfélék
Motacillidae

Testméretek

Testhossz (cm)
15-15
Szárny fesztávolság (cm)
25-27
Hím tömege (g)
17-24
Tojó tömege (g)
17-24

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Hazánkon kisebb számban, de rendszeresen átvonul, ilyenkor leginkább kisebb csapataival vagy magányosan találkozhatunk vele. Költőhelyei rövid füvű, nyílt területek a tengerpartokon, vagy a szárazföld belsejében, a tundra öv területén. Nálunk a nedvesebb élőhelyeket, szikes tavakat, mocsarakat, halastavakat keresi fel. Rovarokkal, pókokkal táplálkozik, melyeket rendszerint a talajon fog el. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti.

Élőhelye, költése:

Eurázsiai elterjedésű madár, de kisebb állománya Észak-Amerikában is él. A nedvesebb élőhelyeket kedveli, mocsarak, lápok környékén, elegyes bokros, ritkás erdőkben fészkel. Fészkét legtöbbször tőzeges talaj mélyedésébe építi, amely felülről mindig takarásban van. Fűszálakat, mohát használ építőanyagként, amit szőrökkel, tollakkal bélel. Évente egy fészekaljat nevel, de annak meghiúsulása esetén pótköltésbe kezdhet. 5-6 tojást rak, melyeken csak a tojó kotlik, míg párja a táplálékot hordja párjának. A félfészekhagyó fiókákat mindkét szülő eteti.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres vendég

Előfordulási időszak: május és szeptember-október hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2017) Magyarország madarai: Rozsdástorkú pityer. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-antcer Letöltés dátuma: 2017-12-13