Réti pityer

Nevek és kódok

Magyar név
Réti pityer
Tudományos név
Anthus pratensis
Angol név
Meadow Pipit
EURING-kód
10110
HURING-kód
ANTPRA

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Billegetőfélék
Motacillidae

Testméretek

Testhossz (cm)
14-14
Szárny fesztávolság (cm)
22-25
Hím tömege (g)
15-22
Tojó tömege (g)
15-22

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
NT – Mérsékelten fenyegetett (Near threatened)
Vörös lista (EU)
VU – Sebezhető (Vulnerable)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Hazánkban nem költ, de nagy számban vonul át, kisebb számban áttelelő példányaival is találkozhatunk. Szinte kizárólag a talajon szerzi táplálékát. Főként rovarevő, de pókokat, csigákat, férgeket is elfogyaszt. Télen rovartáplálék hiányában nem veti meg az apró gyommagvakat sem. Magyarországon is a költőhelyéhez hasonló nyílt, vizenyősebb élőhelyeket keresi fel.

Élőhelye, költése:

Nyugat-Palearktikumi elterjedésű faj. Európában főleg a hegységekben és az északi területeken költ. A nedves, rövidfüvű, nyílt területek madara. Legelőkön, mocsarak, lápok környékén hegyoldalakon egyaránt megtelepszik. Évente két fészekaljat nevel. Fészkét a talaj egy kisebb mélyedésébe rakja mindig egy növény takarásába. A tojó választja ki a megfelelő helyet, majd egyedül építi meg fűszálakból, mohából szőrökkel bélelt fészkét. 4-6 tojást rak, melyeket a tojó egymaga költ ki, a hím eközben a revírt őrzi, és táplálja a tojót.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres vendég

Hazai előfordulási időszak: szeptember-április hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>


A fenti animált térképen lehet megtekinteni (a PLAY gombra kattintva) a faj európai előfordulását térben és időben (heti felbontásban). A térkép a EuroBirdPortal-ról származik, amelyhez a magyarországi adatokat a MAP adatbázisból biztosítjuk.

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Gyűrűzéskor kézben tartott madár
Gyűrűzéskor kézben tartott madár

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Réti pityer. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-antpra Letöltés dátuma: 2019-02-16