Sarkantyús pityer
Sarkantyús pityer

Nevek és kódok

Magyar név
Sarkantyús pityer
Tudományos név
Anthus richardi
Angol név
Richard's Pipit
EURING-kód
10020
HURING-kód
ANTRIC

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Billegetőfélék
Motacillidae

Testméretek

Testhossz (cm)
18-18
Szárny fesztávolság (cm)
29-33
Hím tömege (g)
25-36
Tojó tömege (g)
25-36

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Ázsiai elterjedésű faj. Európában ritkán fordul elő, bár Spanyolország déli részén rendszeresen megfigyelik telelő példányaikat. Eddig egyetlen hazai előfordulása ismert a Hortobágyról. Főleg rovarokkal táplálkozik (sáskák, bogarak, kétszárnyúak, szitakötők, hártyásszárnyúak, kabócák, lepkehernyók, pókok), melyeket a talajon kap el, de ezek hiányában férgeket és apró gyommagvakat fogyaszt.

Élőhelye, költése:

Általában a sík vidékeken, sztyeppeken, rövid füvű gyepeken költ. A napos és meleg élőhelyeket kedveli, de a tartósan száraz területeket elkerüli. Meglehetősen későn, csak június-júliusban költ. 4-6 tojását a talaj egy kisebb mélyedésében, vékony növényi szálakból kialakított fészkébe rakja. A fészek általában egy kisebb bokor takarásában van. Hangja emlékeztet a verebek csivitelésére. Nagy termete miatt kissé pacsirtásan repül.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Sarkantyús pityer. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-antric Letöltés dátuma: 2019-10-16