Császármadár
Császármadár

Nevek és kódok

Magyar név
Császármadár
Tudományos név
Bonasa bonasia
Angol név
Hazel Grouse
EURING-kód
03260
HURING-kód
BONBON

Rendszertan

Rend
Tyúkalakúak
Galliformes
Család
Fajdfélék
Tetraonidae

Testméretek

Testhossz (cm)
35-37
Szárny fesztávolság (cm)
45-48
Hím tömege (g)
350-490
Tojó tömege (g)
310-460

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
500 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

A hazánkban előforduló egyetlen költő fajdféle. Állománya csökkenő. A hazai populáció az elterjedési terület peremén található, az alkalmas élőhelyek megszűnése, felaprózódása veszélyezteti. A túlszaporodott vaddisznóállomány feltehetően sok fészekaljat elpusztít. A még meglévő élőhelyein olyan erdőgazdálkodási stratégia kialakítása javasolt, ami figyelembe veszi a császármadár élőhelyigényét is. Rejtőzködő életmódja megnehezíti védelmét, pontos állományadatok, lehatárolt területek, erdőrészletek híján nehéz az érintetteket meggyőzni a megfelelő erdő- és vadgazdálkodás fontosságáról. Állandó madár.

Élőhelye, költése:

Észak- és Kelet-Európában valamint Ázsia jelentős részén fészkel, Közép-Európában a hegyvidéki területeken fordul elő. Magyarországon az Aggteleki-karszton található egy viszonylag életképes állománya, de az Északi-középhegység más területein is előfordul. Különböző erdőtípusokban költhet. Fészkét fa tövében alakítja ki, ez legtöbbször csak egy földbe kapart mélyedés. Fészekalja 8-12. A kotlást a legutolsó tojás lerakása után kezdi. A fészekhagyó fiókák 21-23 nap alatt kelnek ki. A tyúk egyedül neveli a csibéket, s bár kéthetesen már röpképesek, a család őszig együtt marad. Bogyókat, rügyeket, növényi hajtásokat, magvakat eszik, de a rovarok is jelentős szerepet töltenek be táplálkozásában.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 60 - 100 párra tehető (2008-2012) és csökkenést mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: állandó


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Média 

Kapcsolódó linkek 

Természetvédelmi kezelés / Császármadár >>
oldal a termeszetvedelmikezeles.hu honlapon

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Császármadár. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-bonbon Letöltés dátuma: 2019-04-23