Apácalúd
Apácalúd

Nevek és kódok

Magyar név
Apácalúd
Tudományos név
Branta leucopsis
Angol név
Barnacle Goose
EURING-kód
01670
HURING-kód
BRALEU

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
58-70
Szárny fesztávolság (cm)
132-145
Hím tömege (g)
1 500-2 200
Tojó tömege (g)
1 300-1 900

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Magyarországon csak kóborló, minden évben megjelenik néhány példánya az őszi és tavaszi vadlúdcsapatokban. Az utóbbi évtizedekben kis mértékben emelkedett a hazánkban megfigyelt egyedek száma. Ez összefüggésben lehet az összeurópai állomány növekedésével. A hazai természetvédelemnek kevés szerepe van a faj védelme szempontjából, de a nálunk megjelenő egyedek védelmet érdemelnek. A vonulás során előszeretettel vegyül vetési ludak és nagy lilikek társaságába. A kanadai lúddal a felületes szemlélő könnyen összetévesztheti. A madarak nagy része a tengerparti területeken telel, ezért a jövőben sem várható, hogy nagyobb tömegei jelennek meg Magyarországon.

Élőhelye, költése:

Grönlandon, a Spitzbergákon és Oroszország egyes északi területein él. Tengerhez közeli köves, sziklás élőhelyeken fészkel, elterjedési területe kis mértékben növekszik. Legtöbbször laza telepeken költ, sziklás domboldalakon. Fészkét más ludakhoz hasonlóan pehellyel béleli. Fészekalja 2-6 tojásból áll. A kislibák 24-25 nap inkubációs idő után kelnek ki, 7 hetesen pedig röpképessé válnak. Táplálékában jelentős szerepet játszanak tengeri hínárok, de más ludakhoz hasonlóan a szárazon is legel. A nálunk megjelenő példányok a vegyes lúdcsapatokkal a tarlókon, vetéseken táplálkoznak.

Előfordulás és állományainak helyzete 


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Apácalúd. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-braleu Letöltés dátuma: 2019-04-19