Ugartyúk
Ugartyúk

Nevek és kódok

Magyar név
Ugartyúk
Tudományos név
Burhinus oedicnemus
Angol név
Eurasian Stone-curlew
EURING-kód
04590
HURING-kód
BUROED

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Ugartyúkfélék
Burhinidae

Testméretek

Testhossz (cm)
40-44
Szárny fesztávolság (cm)
77-85
Hím tömege (g)
430-500
Tojó tömege (g)
430-500

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
500 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

A lilealakúak többségétől eltérően sokszor kifejezetten száraz élőhelyeken él. Hazánkban alföldi homokpusztákon, szikeseken, ritkábban mezőgazdasági területeken költ. Március-április folyamán érkezik meg afrikai telelőhelyéről, október végén, novemberben hagyja el hazánkat. Élőhelyinek megfelelő kezelése, a legeltetés mértékének pontos meghatározása, és a költés zavartalanságának biztosítása elősegítheti a hazai populáció megőrzését.

Élőhelye, költése:

Eurázsia déli részén és Észak-Afrikában költ, a legkülönfélébb eredetű nyílt, kopár területeken. Fészke legtöbbször egy egyszerű talajmélyedés. A tojások és a fiókák is tökéletesen beleolvadnak környezetükbe. A tojó általában kettő, ritkábban egy tojást rak, melyeken a szülők felváltva kotlanak. A kicsik 25-27 nap alatt kelnek ki, a két szülő továbbra is gondoskodik róluk. Állati eredetű táplálékát szürkületben vagy holdfényes éjszakákon jellegzetes módon keresi. Hirtelen megiramodások és megtorpanások közepette rovarokat és más kisebb állatokat kap fel a talajról.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 50 - 120 párra tehető (2008-2012) és csökkenést mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: április-október hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Kapcsolódó linkek 

Természetvédelmi kezelés / Ugartyúk >>
oldal a termeszetvedelmikezeles.hu honlapon

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Ugartyúk. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-buroed Letöltés dátuma: 2019-02-16