Fenyérfutó
Fenyérfutó

Nevek és kódok

Magyar név
Fenyérfutó
Tudományos név
Calidris alba
Angol név
Sanderling
EURING-kód
04970
HURING-kód
CALALB

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Szalonkafélék
Scolopacidae

Testméretek

Testhossz (cm)
20-21
Szárny fesztávolság (cm)
40-45
Hím tömege (g)
44-70
Tojó tömege (g)
50-70

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

Kisszámú, de rendszeres tavaszi és őszi átvonuló. Leginkább leeresztett halastavakon, szikes tavakon, folyami zátonyokon lehet megfigyelni, legtöbbször más partfutók vegyes csapataihoz csatlakozva. Európai állománya stabil, nálunk ritkaságából kifolyólag természetvédelmi jelentősége csekély. A nálunk megjelenő egyedek más partfutókhoz hasonlóan vizes élőhelyeinken megfelelő körülményeket találnak megpihenésükhöz, táplálkozásra is van lehetőségük. A tengerpartok mentén a déli féltekére is eljutnak.

Élőhelye, költése:

Sarkvidéki tengerpartokon, tundrákon fészkel. Vízhez közel kavicsos, homokos, gyér növényzetű területeken költ. Legtöbbször 4, néha 3 tojását növényi anyagokkal bélelt talajmélyedésbe rakja. A kotlási idő 23-24 nap. A fészekhagyó fiókák nevelésében mindkét szülő részt vesz. A fiatalok kéthetesen már önállóak. Szívesen táplálkozik a homokos partokon, ahol a hullámok által partra sodort rovarokat és más apró gerincteleneket, kevés növényi eredetű táplálékot válogat. A parton mozgó apró gerincteleneket is összeszedi, de a sekély vízben is táplálkozik.


Nyári tollazatú fenyérfutó



Téli tollazatú fenyérfutó



Fiatal fenyérfutó

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres vendég

Előfordulási időszak: augusztus-október és május hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Fenyérfutó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calalb Letöltés dátuma: 2019-02-16