Fehérszárnyú szerkő
Fehérszárnyú szerkő

Nevek és kódok

Magyar név
Fehérszárnyú szerkő
Tudományos név
Chlidonias leucopterus
Angol név
White-winged Tern
EURING-kód
06280
HURING-kód
CHLLEU

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Csérfélék
Sternidae

Testméretek

Testhossz (cm)
20-23
Szárny fesztávolság (cm)
63-67
Hím tömege (g)
60-75
Tojó tömege (g)
50-65

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
250 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

Eurázsiai elterjedésű faj, legnagyobb európai állománya hazánkban él. Nálunk rendszeres fészkelő, de állománya évről-évre erősen ingadozó, mely leginkább az adott év csapadékviszonyaitól függ. Tápláléka vízhez kötődő gerinctelen állatokból áll, melyeket a víz fölött, esetleg a víz felszínén szedeget össze, de a víz alá sosem bukik. Főként rovarokat, azok lárváit, csigákat, ebihalakat fogyaszt. Hosszú távú vonuló, a telet Afrika trópusi részén tölti.

Élőhelye, költése:

Magyarországon a Duna-Tisza-közén és a Hortobágy szikes tavain és mocsárrétjein költ. A hazai szerkők közül a legkevesebb vízborítást, és a legsűrűbb növényzetet igényli. Kisebb kolóniákban költ. Fészkét legtöbbször zsombékokra építi, de előfordulnak úszó fészkei is. Évente egy alkalommal költ, mely során 3 tojást rak. A szülők felváltva kotlanak, és később az etetésben is váltják egymást. A fiókák fészekhagyók, azaz még teljes röpképességük elérése előtt elhagyják a fészküket, és a közelben várják szüleik gondoskodását.


Kifejlett fehérszárnyú szerkő


Fiatal fehérszárnyú szerkő

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 30 - 4 500 párra tehető (2008-2012), s ingadozó trendet mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: április-szeptember hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Fehérszárnyú szerkő. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-chlleu Letöltés dátuma: 2019-08-24