Csóka
Csóka

Nevek és kódok

Magyar név
Csóka
Tudományos név
Corvus monedula
Angol név
Western Jackdaw
EURING-kód
15600
HURING-kód
CORMON

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Varjúfélék
Corvidae

Testméretek

Testhossz (cm)
33-34
Szárny fesztávolság (cm)
67-74
Hím tömege (g)
200-260
Tojó tömege (g)
180-250

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
50 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)

Leírás és életmód 

A kisebb testű varjúfélék közé tartozik. Kedveli az ember közelségét, gyakran épületek zugaiban fészkel és a nagyvárosokban akár az emberek között a teljesen fátlan utcákon is szívesen mozog. Összeurópai állománya stabil, a hazai viszont csökken, mivel fészkelési szokásai miatt részben a vetési varjúra utalt. Városi környezetben az ubanizálódó nyestek és dolmányos varjak feltehetően negatívan befolyásolják költési sikerét. A hazai állomány részben vonuló, északkeletről télen sok madár érkezik a nagy varjúcsapatokkal is. Kéményekben, üregekben is megtelepedhet, nagyméretű odúkkal és vércse-költőládákkal megtelepíthető. A vetési varjú hazai állományának stabilizálása, az extenzív mezőgazdaság támogatása, valamint jogi védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csökkenjen tovább állománya.

Élőhelye, költése:

Eurázsia jelentős részén és Észak-Afrikában elterjedt faj. Magyarországon főleg sík- és dombvidéken költ, jórészt az emberi településekhez kötötten. Városi környezetben épületek zugaiban, öreg platánok odúiban, tornyokban, padlásokon fészkel. Mezőgazdasági területek mentén varjútelepeken, idős fák odvaiban és mesterséges odúkban, költőládákban is megtelepszik. A tojó 4-6 tojást rak, a kotlásban a hím nem vesz részt, de a tojóról gondoskodik. A kotlási idő 17-18 nap, a fiókák között jelentős kor és méretkülönbség lehet. A fiókák nevelését a két szülő közösen végzi, a fiatalok egy hónapos koruk körül hagyják el a fészket, de még sokáig szüleikkel tartanak. Főleg rovarokkal és más gerinctelenekkel, kisemlősökkel és tojással táplálkozik, a városokban sok ételmaradékot is fogyaszthat.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Hazai előfordulási időszak: állandó


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési időszakra vonatkozóan a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térképek

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

A kézrekerülések körülményei

A kérzekerülési körülmények 8 fő csoportba kerültek összegzésre. A diagram csak a kézrekerüléseket tartalmazza (a visszafogásokat és a megfigyeléseket nem).

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Csóka. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-cormon Letöltés dátuma: 2019-04-19