Kakukk
Kakukk

Nevek és kódok

Magyar név
Kakukk
Tudományos név
Cuculus canorus
Angol név
Common Cuckoo
EURING-kód
07240
HURING-kód
CUCCAN

Rendszertan

Rend
Kakukkalakúak
Cuculiformes
Család
Kakukkfélék
Cuculidae

Testméretek

Testhossz (cm)
32-34
Szárny fesztávolság (cm)
55-60
Hím tömege (g)
110-140
Tojó tömege (g)
95-115

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
50 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék

Leírás és életmód 

Fészekparazita madár, tojásait nem maga költi ki, hanem más madárfajok fészkébe rakja. Számos gazdamadara van, hazánkban elsősorban a nádirigó és a vörösbegy, de közel ötven madárfaj fészkében mutattak már ki kakukktojást, illetve -fiókát. A tojó kakukk a gazdamadár fészkét egy magas pontról figyeli ki, majd amikor az elhagyja a fészkét, beletojja tojását. Ez rendszerint a gazdamadár egy–három tojásos fészekaljánál figyelhető meg, amikor az még nem kezdte meg a kotlást. A kakukk sokszor egy–két tojást el is távolít a gazdamadár fészkéből. Főleg hernyókkal táplálkozik, de számos ízeltlábú kifejlett egyedeit is elfogyasztja. Vonuló, a telet Afrika trópusi részén tölti.

Élőhelye, költése:

Eurázsiai elterjedésű, de Északnyugat-Afrikában is költ. A tojónak két színváltozata is ismert, a vörhenyes és a palaszürke színű példányok közül nálunk az utóbbiak gyakoribbak. Évente két tojásrakási időszaka van. Ezekben a tojó 8-10 tojást is rak kétnapos eltérésekkel. Egy egyed mindig ugyanazt a gazdamadárfajt választja, és általában a tojásainak színe is az adott gazdamadár tojásaihoz hasonlít. A kakukktojások éppen ezért meglehetősen változatos színűek lehetnek, ugyanakkor a madár méretéhez képest, alklamazkodva a kistestű gazdamadarak tojásaihoz, aránytalanul kisméretűek. Ezek mind az álcázás tökéletességét szolgálják. A kakukk szempontjából optimális időben lerakott tojás kel ki a leghamarabb, a néhány napos kakukkfióka pedig ösztönösen kitúrja a fészekben lévő többi tojást vagy fiókát.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 55 000 - 61 000 párra tehető (2000-2012) és mérsékelt csökkenést mutat (1999-2015).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Hazai előfordulási időszak: április-szeptember hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfrodulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési időszakra vonatkozóan a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térképek

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2017) Magyarország madarai: Kakukk. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-cuccan Letöltés dátuma: 2017-10-17