Kis légykapó
Kis légykapó

Nevek és kódok

Magyar név
Kis légykapó
Tudományos név
Ficedula parva
Angol név
Red-breasted Flycatcher
EURING-kód
13430
HURING-kód
FICPAR

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Légykapófélék
Muscicapidae

Testméretek

Testhossz (cm)
11-12
Szárny fesztávolság (cm)
18-21
Hím tömege (g)
8-11
Tojó tömege (g)
8-11

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
100 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Hazánkban csak kevés helyen költ, főleg középhegységeink mély szurdokvölgyekben telepszik meg. Átvonuló példányai szinte bárhol megjelenhetnek. Az európai madarak többsége az indiai szubkontinensen telel, hozzánk április végén, május elején érkezik meg és augusztusban, szeptemberben távozik. Hazai állománya csökken, tipikus élőhelyein mesterséges odúkkal próbálják megtelepíteni. Rovarokkal táplálkozik, vonuláskor a bodza bogyóit is fogyasztja.

Élőhelye, költése:

Eurázsiai elterjedésű faj, nálunk főleg bükkösök madara, szegényes cserjeszintű patakvölgyekben fészkel. Csésze formájú fészkét előszeretettel építi természetes üregekbe, mely a fák ágainak letörése következtében alakul ki. Fészekanyagként mohát, leveleket, finom növényi szálakat használ, belsejét szőrszálakkal béleli. A tojó 4-7 tojásán egyedül kotlik, eközben a hím eteti. A kotlási idő 13-14 nap. Kezdetben a tojó melengeti a kicsiket, csak a hím etet, később már mindkét szülő hordja a táplálékot. A fiókák kéthetes koruk körül elhagyják a fészket, de a szülők még egy ideig gondoskodnak róluk.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 60 - 150 párra tehető (2008-2012) és csökkenést mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: április-szeptember hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Kis légykapó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ficpar Letöltés dátuma: 2019-10-21