Pártásdaru
Pártásdaru

Nevek és kódok

Magyar név
Pártásdaru
Tudományos név
Grus virgo
Angol név
Demoiselle Crane
EURING-kód
04410
HURING-kód
GRUVIR

Rendszertan

Rend
Darualakúak
Gruiformes
Család
Darufélék
Gruidae

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
50 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
NE – Felméretlen (Not Evaluated)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Magyarországon rendkívül ritka kóborló, a hazánkon átvonuló darucsapatokban figyelhető meg ritkán egy-egy példánya. A nálunk megjelenő madarak nem igényelnek a darvaktól eltérő védelmi intézkedéseket. A kukoricatarlókon megfelelő táplálékot, vizes területeinken nyugodt éjszakázóhelyet talál.

Élőhelye, költése:

Eurázsia sztyeppjein él a Dontól Mandzsúriáig, a telet Ázsia déli területein és Afrikában tölti. Főleg síkvidéki, nyílt területeken költ, de fennsíkokon is előfordul. Fészkét a földre építi, a tojó ide rakja 2-3 tojását. Mint a többi darufaj, a pártásdaru is gondos szülő. A fiókák 27-28 nap költési idő után kelnek ki, 7-8 hetesen válnak röpképessé, de még sokáig szüleikkel maradnak, évekkel később költenek csak először. Főleg növényi eredetű táplálékot fogyaszt, de nyáron, fiókanevelés idején sok rovart is összeszed.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Pártásdaru. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-gruvir Letöltés dátuma: 2019-02-17