Vékonycsőrű sirály
Vékonycsőrű sirály

Nevek és kódok

Magyar név
Vékonycsőrű sirály
Tudományos név
Larus genei
Angol név
Slender-billed Gull
EURING-kód
05850
HURING-kód
LARGEN

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Sirályfélék
Laridae

Testméretek

Testhossz (cm)
42-44
Szárny fesztávolság (cm)
100-110
Hím tömege (g)
223-350
Tojó tömege (g)
223-350

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Magyarországon ritka kóborló, főleg tavasszal és nyár elején került eddig szem elé. A dankasirálynál valamivel nagyobb. Alapvetően a tengerpartokhoz kötődik, a szárazföld belsejében ritkán lehet megfigyelni. Megjelenésére a jövőben is számíthatunk azokon az élőhelyeken, ahol a többi sirályfaj is nagy számban fordul elő. Európai állománya viszonylag stabil, zavarásra igen érzékeny faj.

Élőhelye, költése:

Viszonylag nagy elterjedési területén több kisebb, egymástól elszigetelt populációja alakult ki. A Fekete-tengertől kelet felé találhatók jelentősebb, a Földközi-tenger térségében pedig kisebb állományai. Gyakran más sirályok és csérek kolóniájához csatlakozik. Talajmélyedésbe épülő fészkét növényi anyagokból és tollakból építi, fészekalja 1-3 tojásból áll. A fiókák kikelésük után nem sokkal elhagyják a fészket, de csak egy hónapos koruk után képesek repülni. Táplálékában rovarok és más gerinctelenek, valamint halak szerepelnek.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Vékonycsőrű sirály. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-largen Letöltés dátuma: 2019-08-17