Jeges sirály
Jeges sirály

Nevek és kódok

Magyar név
Jeges sirály
Tudományos név
Larus hyperboreus
Angol név
Glaucous Gull
EURING-kód
05990
HURING-kód
LARHYP

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Sirályfélék
Laridae

Testméretek

Testhossz (cm)
62-68
Szárny fesztávolság (cm)
150-165
Hím tömege (g)
1 360-2 215
Tojó tömege (g)
964-1 760

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
NE – Felméretlen (Not Evaluated)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
AEWA

Leírás és életmód 

Hazánkban rendkívül ritka kóborló. Leginkább a téli időszakban kerültek szem elé, mindig magányos példányai. Halakkal, tojásokkal és madárfiókákkal táplálkozik, de ha teheti, szeméttelepeket is felkeres. Télen költőterületétől valamivel délebbre húzódik, de olykor egészen kivételes dél-európai kóborlásai is megfigyelhetők.

Élőhelye, költése:

Elterjedése a sarkkörön túli tengerpartokhoz és sarkvidéki sziklás élőhelyekre tevődik. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is költ. Cirkumpoláris elterjedésű faj. Költőhelyén kedveli a sziklás területeket, rendszerint sziklafalakon és szigeteken költ. Nem alkot nagy telepeket, nem ritkák a magános fészkelő párok sem.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2017) Magyarország madarai: Jeges sirály. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-larhyp Letöltés dátuma: 2017-12-17