Halcsontfarkú réce
Halcsontfarkú réce

Nevek és kódok

Magyar név
Halcsontfarkú réce
Tudományos név
Oxyura jamaicensis
Angol név
Ruddy Duck
EURING-kód
02250
HURING-kód
OXYJAM

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
35-43
Szárny fesztávolság (cm)
53-62
Hím tömege (g)
540-795
Tojó tömege (g)
310-650

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Egyre gyakrabban kerül szem elé hazánkban, főleg fogságból szökött madarakat lehet megfigyelni, de Nyugat-Európában önfenntartó, terjeszkedő állománya alakult ki, ebből származó példányok is előfordulhatnak a Kárpát-medencében. Közeli rokonával, a kékcsőrű récével könnyen kereszteződik, veszélyeztetve ezzel az európai szinten ma már ritkaságnak számító rokonfaj még fennmaradt populációit, emiatt hazánkban megtelepedése nem kívánatos.

Élőhelye, költése:

Észak- és Dél-Amerikában egyaránt előfordul, Angliába betelepítették, Európában egyre több helyen figyelik meg. Fészkét a növényzet sűrűjében alakítja ki növényi anyagokból. Fészekalja 6-10 tojásból áll. A tojó 23-26 napig kotlik. A fészekhagyó fiókák 20-30 naposan már önállósodnak, de röpképességüket csak később érik el. A víz alatti táplálkozáshoz alkalmazkodott, lábai a bukás megkönnyítése érdekében testének hátulsó részén helyezkednek el, ezek segítségével hajtja magát. Vízi gerincteleneket és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Halcsontfarkú réce. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-oxyjam Letöltés dátuma: 2019-04-26