Kékcsőrű réce
Kékcsőrű réce

Nevek és kódok

Magyar név
Kékcsőrű réce
Tudományos név
Oxyura leucocephala
Angol név
White-headed Duck
EURING-kód
02260
HURING-kód
OXYLEU

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
43-48
Szárny fesztávolság (cm)
62-70
Hím tömege (g)
720-900
Tojó tömege (g)
550-800

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
500 000
Vörös lista (globális)
EN – Veszélyeztetett (Endangered)
Vörös lista (Európa)
EN – Veszélyeztetett (Endangered)
Vörös lista (EU)
VU – Sebezhető (Vulnerable)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
I/II. függelék, AEWA
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

A XX. század második feléig rendszeres, de kisszámú fészkelő volt hazánkban, ezután állománya igen hirtelen összeomlott. 1984-ben visszatelepítési programot indult az MME Fülöpházi Madárvártáján, ami a beltenyészetségből adódó genetikai leromlás és az időközben kiszáradó szikes tavak (a "szék"-ek) miatt sikertelen volt. Azóta csak ritka kóborlóként jelentkezik, elsősorban a téli időszakban. Európai állománya veszélyeztetett. Ennek fő oka az alkalmas élőhelyek kiszáradása, felszámolása, valamint a kisebb populációk elszigetelődése. Egyre súlyosabb problémákat okoz az amerikai eredetű halcsontfarkú réce térhódítása, mivel könnyen kereszteződik európai rokonával. Újbóli megtelepedésének esélye elhanyagolható, de az alkalmas élőhelyeket továbbra is fenn kell tartani, hogy egy estleges visszatelepülésnek ne legyen akadálya.

Élőhelye, költése:

Összefüggő területen költ Ázsiában, Spanyolországban, Tunéziában, a Fekete-tenger mellett, Kis-Ázsiában pedig szigetszerűen elterjedt. A sós tavakat, lagúnákat részesíti előnyben, főleg, ha sűrű növényzet szegélyezi, ahol menedéket talál. Nálunk főleg szikes tavakon költött. Fészkét szigeten, partszegélyben alakítja ki, fészekalja 3-10 tojásból áll. A kotlási idő 24 nap, a fiókák két hónapos korukra válnak röpképessé. Táplálékában a növényi eredetű elemek dominálnak, de apró vízi gerincteleneket is eszik.


Hím kékcsőrű réce


Tojó kékcsőrű réce

 

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Kékcsőrű réce. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-oxyleu Letöltés dátuma: 2019-04-19